nlc.hu
Család
Összefogás az autistákért

Magyar autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre

Az autizmussal élők mindennapjainak könnyítése érdekében fogott össze a Gorenje Magyarország és az Autistic Art Alapítvány: autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre, amelyek limitált számban beszerezhetőek az alapítvány webshopjában. A befolyt összegből a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat támogatják, melyekben az érintettek méltó körülmények között élhetnek, akár életük végéig.

Az autizmus spektrumzavarnak számos különböző formája van, és minden egyes autista egyén egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Az alapvető különbséget abban kell keresni, hogy az autizmus tartományába tartozó tünetek mennyire súlyosak. Hiszen létezik olyan autizmussal élő, aki jól kommunikál, tud tanulni és társas kapcsolatok kialakítására is képes.  De létezik olyan érintett is, aki autizmusa mellett értelmi fogyatékossággal él együtt.

Az autizmus spektrumon belüli elhelyezkedés az oktatásban és nevelésben is döntő fontosságú. Akit integráltan lehet oktatni, elméletileg többségi iskolákban is tanulhat akkor, ha az adott óvodai- és vagy iskolai intézmény rendelkezik autizmusban jártas szakemberrel. Azoknak, akiknek értelmi állapota nem teszi lehetővé az integrált oktatást, sajátos nevelési igényű intézmények biztosítanak lehetőséget a fejlődésre és tanulásra.

Ugyanakkor miután az érintettek betöltik a 16. életévüket – a tankötelezettség korhatárát -, életlehetőségeik radikálisan beszűkülnek, mivel ezután csökken az intézményes keretek között működő rendszerek száma, ahol a súlyosabb autizmussal elő fiatalok tanulhatnak és dolgozhatnak. Ilyen esetekben segít az Autistic Art Alapítvány, amely tizenegy autista-barát, civil fenntartású lakóotthon működését támogatja. A család és a lakóotthon együttesen segítik az autistákat. 

 

Kiss Péter eredeti rajzai

Kiss Péter eredeti rajzai

Az oktatási rendszerből kikerülő, autizmussal élő fiatalok közül sokan nem, vagy csak korlátozottan képesek önálló életvitelre. Helyzetük nagyon sok esetben egyáltalán nem megoldott, ezért ott maradnak ,,örök gyermekként” idősödő szüleik mellett egy háztartásban. Erre a problémára nyújt megoldást a lakóotthon, ami személyre szabott terápiát, kortársakkal való együttlétet, hobbi tevékenységet, privát életteret és segítséget biztosít az érintetteknek. Az itt tartózkodás nem jelenti a családtól való elszakadást. Család és lakóotthon együttesen segítik az érintett fiatalt vagy felnőttet. A lakóotthonok kialakítása az autizmussal élők igényeire lett szabva, a lakók mindennapjait pedig képzett szakemberek teszik könnyebbé.

 

Az autizmussal élők közül sokan komoly nehézségekkel küzdenek a gondolkodás, a szociális kapcsolatok és a kommunikáció terén. Az érintett fiatalok mintegy 40%-a egyáltalán nem beszél. Sokan közülük színekben és képekben gondolkodnak. Emiatt gyakoriak az otthonokban a különböző kézműves tevékenységek, melyek fejlesztik a fiatalok finommotorikus képességét

 

– mondta Kovács Henrietta az Autistic Art ügyvezetője

A 2006 óta működő Autistic Art Alapítvány, mely több mint 350 fiatal autista fiatallal működik együtt, úgy véli, hogy a művészet kiváló eszköz lehet a társadalmi szegmensek közötti kapcsolatok kiépítésére. Ezért dolgozta ki a művészetterápia alkalmazásának módszertanát, mely segít az érintett fiataloknak kifejezni magukat és kapcsolódni másokhoz, valamint segít az autizmus megismertetésében és megértésében a szélesebb közönség körében. Emellett a foglalkozások gazdasági jelentősége sem elhanyagolható, hiszen az alkotás során az otthonok lakói olyan termékeket állítanak elő, melyek eladásából bevételre tesznek szert.

Gorenje x Autistic Art

Gorenje x Autistic Art

Az általuk létrehozott alkotások különböző termékekre – például sálakra, pólókra, füzetekre – kerülnek, ezeket az alapítvány a saját webshopjában értékesíti, majd a teljes bevételt a lakóotthonok fenntartására fordítják.

Gorenje x Autistic Art

A Gorenje az autizmus világnapjához (április 2.) kapcsolódva olyan konyhai kiegészítőket álmodott újra, amelyekre általában nagy szükség van a mindennapokban. Az egyedi dizájnnal rendelkező termékek elkészítésében az Autistic Art lakóotthonaiban élő fiatalok segítettek: a konyharuhán Kalocsai Nóra műve, míg a konyhai kötényen Kiss Péter alkotása látható.  

Magyarországon jelenleg több tízezer családot érint az autizmus, így például az enyémet is, az egyik fiam is autizmussal él. Tapasztalatból tudom, hogy több figyelmet és támogatást igényelnek, mivel mások az igényeik, ezért türelmes és befogadó emberekre van szükség a környezetükben. Sajnos ez nem minden autizmussal élőnek adatik meg, ezért nagy segítséget jelenthet nekik az Autistic Art Alapítvány munkája. Örömmel tölt el, hogy egy olyan, több évtizedes múlttal rendelkező nagyvállalat, mint a Gorenje, egy ilyen nemes ügy mellé állhatott és arra bíztatok mindenkit, hogy szerezze be a termékeket, támogassa a szervezetet és az autizmussal élőket.

 

 – mondta el Füle Norbert, a Gorenje ügyvezetője.

A Kéken is lehet kerek a világ kampány során megvásárolt termékek teljes összegét az autizmussal élők támogatására fordítják, miközben te gazdagodtál egy egyedi konyharuhával (a rajz készítője Kalocsai Nóra) és egy konyha köténnyel (az alkotás Kiss Péter műve). Az egyedi konyhai kiegészítőket a szervezet oldalán limitált darabszámban lehet megvásárolni, a termékek eladásából beérkezett összeg teljes egészében az Autistic Art Alapítvány részére megy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top