nlc.hu
Család

Indul a Kezükben a jövő sorozat

Kezükben a jövő – kiállunk a magyar oktatás és a gyerekek mellett!

Kezükben a jövő címmel indítunk sorozatot, amelyben a magyar közoktatás helyzetét és reménységeit igyekszünk bemutatni. Mert vannak még elhivatott pedagógusok, jó iskolák az országban, csak egyre nehezebb megtalálni őket.

A pedagógusok kezében van a gyerekeink jövője, de mi szülők is felelősek vagyunk azért, hogy milyen iskolában, milyen pedagógusokkal tanulnak a gyerekek. Az új, Kezükben a jövő című sorozatunkban igyekszünk megtalálni a magyar oktatás gyöngyszemeit, legjobb kezdeményezéseit és elhivatott pedagógusait.

A célunk az, hogy segítsünk a szülőknek ebben a jelenlegi homályban, ami az oktatást körülveszi, talán sikerül egy kis világosságot gyújtani a sorozatban megjelenő cikkekkel és videókkal, irányt mutatni, hogy a gyerekek a nekik legmegfelelőbb iskolában tudjanak tanulni. Mert most épp sötétnek tűnik a magyar oktatás helyzete, a szülők lassan úgy érezhetik, hogy nincs már remény a normális oktatásra, és az iskolában csak azok maradtak, akiknek nem akadt máshol jobb állás. A helyzet valóban nem rózsás, de szerencsére még nem tartunk ott, hogy tényleg a portás tanítsa a gyerekeknek a matekot és történelmet egyszerre. A tanárhiány és a pályaelhagyók száma kifejezetten aggasztó, de még vannak kitartó és vérbeli pedagógusok, akik minden nehézség – és nehezítés – ellenére is a pályán maradtak, hogy terelgessék az iskolában a gyerekeket.

Kiállunk a magyar oktatás és a gyerekek mellett!

Fotó: Getty Images

Arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet a sorozattal, hogy nem kizárólag a tanárokon múlik, hogy milyen oktatást és milyen útravalót kapnak a gyerekek a nagybetűs életre, hanem a szülők kezében is jóval több hatalom van, mint sokszor gondolják.

Szülőként az egyik legfőbb feladatunk, hogy felkészítsük a gyerekeket az önálló életre, példát mutassunk nekik, és amennyire lehet, együttműködjünk a környezetükben lévő pedagógusokkal, iskolával is a gyerekek érdekében.

A szétszakadás érezhető nemcsak a politikában, hanem a hétköznapokban is, az iskolában egyre inkább szemben állnak egymással a szülők és tanárok, holott pont egymás segítésére és támogatására lenne szükség. Nem szabad elfelejteni, hogy a politikai csatározások mellett, a pedagógusok munkájának ellehetetlenítése közben a gyereken legyen a fókusz – a sorozatunkkal ezen a fókuszon szeretnénk igazítani mi is.

Nem vagyunk hurráoptimisták, látjuk, mit tettek és tesznek folyamatosan az oktatással, joggal nevezhetjük tragikusnak, ami történik, de hiszünk abban, hogy ezzel nem butíthatják le a következő generációt, mert nemcsak a pedagógusok, hanem a mi kezünkben is van a jövő. Az oktatáson múlik, milyen lesz az új generáció, hogyan alakul a társadalmunk sorsa, ez egy olyan közös ügy, amiért ki kell állni szülőként, pedagógusként, állampolgárként. Mi a sorozatban megjelenő cikkeinkkel és videóinkkal igyekszünk inspirációt adni és kiállni a magyar oktatás, a pedagógusok, és főleg a gyerekek mellett. A Kezükben a jövő róluk és értük szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top