Műtét után két hónappal meghalt a férfi, akinek sertésvesét ültettek be

S. Z. | 2024. Május 12.
A kórház szerint a 62 éves férfi halálát nem a transzplantáció okozta.

Két hónappal a műtét után meghalt a férfi, akinek genetikailag módosított sertésvesét ültettek be a szervezetébe, ugyanakkor a kórház szerint semmi jele annak, hogy a transzplantáció okozta volna a páciens halálát – írja a Guardian.

Richard „Rick” Slayman 62 éves korában, márciusban esett át a transzplantáción a massachusettsi általános kórházban. Az orvosok akkor úgy számoltak, hogy a sertésvese legalább két évig kitart. Ám szombaton a családja és a műtétet végző kórház megerősítette Slayman halálát.

Richard „Rick” Slayman, akinek a világon először genetikailag módosított sertésvesét ültettek be a szervezetébe (Fotó: Massachusetts General Hospital)

A férfi 2018-ban már átesett egy veseátültetésen, akkor emberi szervet kapott, de nem sokkal később vissza kellett térnie a dialízishez. Ekkor ajánlották fel neki, hogy genetikailag módosított sertésvesét kapjon. Családja mostani közleménye szerint Slayman részben azért vállalta a műtétet, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek a túléléshez transzplantációra van szüksége. 

Slayman volt az első ember, akin ilyen eljárást végeztek. Korábban kísérleti jelleggel ültettek be sertésvesét agyhalott betegekbe. Két ember pedig sertésszívet kapott, de mindketten néhány hónap után meghaltak.

A xenotranszplantáció az emberi betegek állatokból származó sejtekkel, szövetekkel vagy szervekkel történő gyógyítását jelenti. Ezek a próbálkozások sokáig kudarcot vallottak, mert az emberi immunrendszer megtámadta az állati szöveteket, ezt a problémát szeretnék a genetikai módosításokkal megoldani.

Exit mobile version