nlc.hu
Életmód

Meghalt a férfi, aki másodikként kapott sertésszívet

A második, sertésszívet kapott ember is elhunyt – alig 6 hetet élt

Az 58 éves amerikai férfi azért is vállalta a beavatkozást, hogy segítse ezzel az orvostudományt.
lawrence faucette

Lawrence Faucette volt az a beteg, aki másodikként kapott génmódosított sertésszívet a transzplantáció során, a 48 éves amerikai férfi azonban alig 6 héttel a kísérleti eljárás után meghalt – számolt be az atv.hu. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjánál – ahol a kísérleti eljárást végezték – azt nyilatkozták, hogy a szív az elmúlt napokban a kilökődés jeleit kezdte mutatni.

Kedvező jelek eleinte

„Utolsó kívánsága az volt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a tapasztalatainkból, hogy másoknak nagyobb esélye legyen egy új szívre, ha emberi szerv nem áll rendelkezésre” – közölte a kísérleti eljárást végző egyetem, ahol szeptember 14-én vették fel Faucette-et. Hat nappal később már sor került a kísérleti transzplantációra, a férfi ugyanis a szív- és meglévő betegségei miatt nem volt alkalmas hagyományos emberi szívátültetésre. „Az egyetlen reményem, hogy a sertésszív, a xenotranszplantáció bennem marad” – mondta pár nappal a műtét előtt.

Először úgy tűnt, kedvezően alakulnak a fejlemények az operáció után. A transzplantációt követő hetekben Faucette orvosai arról számoltak be, hogy jelentős előrelépések láthatóak az állapotában: többek között részt vett a fizikoterápián és a családjával is sok időt töltött. Egy hónappal a műtét után az orvosai még azt nyilatkozták, hogy a férfi szívműködése kiváló, és visszavonták a szívműködését támogató gyógyszereket. Akkor még úgy nézett ki, hogy nincs jele fertőzéseknek és kilökődésnek.

Ő két hónapot élt

Az első ilyen kísérleti műtétet David Bennetten végezték 2022 januárjában, ugyancsak a Marylandi Egyetemen. Az 57 éves férfi két hónappal a műtét után hunyt el. Bár a transzplantációt követő első hetekben nem voltak kilökődésre utaló jelek, a boncolás megállapította, hogy Bennett végül szívelégtelenségben halt meg.

„Az új szív továbbra is egy rocksztár. Úgy tűnik, hogy elég jól érzi magát az új befogadó testben. Jóval felülmúlta elvárásainkat” – nyilatkozta még a műtét után Bartley Griffith, a transzplantációs csapatot vezető sebész sebésze. A több mint hétórás beavatkozásra a University of Maryland Medical Center orvosai kaptak különleges engedélyt az amerikai egészségügyi hatóságoktól. A szervezet azzal indokolta a döntését, hogy a férfi kísérleti jellegű műtét nélkül biztosan meghalna, ugyanis Bennett egészsége annyira leromlott, hogy már nem volt jogosult emberi szívre.

A páciens 2021. november elején került kórházba, és karácsony idején szembesítették vele, hogy a transzplantáció nélkül fél év múlva biztosan meg fog halni. A műtét előtt azt közölték a családdal az orvosok, hogy Bennett 6-8 hónapot élhet az új szívvel, de a család egyszerűen csak örült minden plusz napnak, amit Bennett-tel tölthetnek, hiszen tisztában voltak azzal, hogy ez az első ilyen jellegű transzplantáció. A szívet beültető sebész akkor úgy fogalmazott a sajtónak, hogy ezzel a műtéttel egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy megoldódjon az akut szervhiány. 

Kiemelt fotó forrása: University of Maryland School of Medicine / YouTube – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top