nlc.hu
Család
Ne bosszantsd feleslegesen a kutyát!

A kutyád utálja, ha ezt csinálod!

Több olyan dolog van, amit az emberek a szeretet megnyilvánulásaként csinálnak a kutyájukkal, miközben az állat rühelli az egészet.

A kutyák igyekeznek a legjobb barátaink lenni, de nem mindig könnyítjük meg a dolgukat. Időnként pont azzal próbáljuk kimutatni a szeretetünket a kutyák iránt, amit kifejezetten utálnak. A következőket inkább ne csináld a kutyáddal, mert nem szeretve érzi majd magát, hanem stresszes lesz tőle.

A kutya ölelgetése

Míg te imádod átölelni a kutyádat, a legtöbb kutya utálja az ölelést. Ahelyett, hogy az ölelés bajtársiasságot és támogatást közvetítene, a kutyáknál a dominancia jele, ha egy másik kutya mellső lábát vagy mancsát a társa hátára helyezi. Sok kutya ezt méltósággal tűri, de néhány kutya fenyegetve, félve vagy dühösen reagálhat – ráadásul a reakció attól is függ, hogy ki öleli meg a kutyát. Ha azon tűnődsz, hogy a kutyád utálja-e az ölelésedet, figyelj a testbeszédére, amikor odamész hozzá egy ölelésre. Megfeszül? Elhajtja a fejét? Kerüli a szemkontaktust? Visszahúzza a fülét? Ez mind annak a jele, hogy a kutya kényelmetlenül érzi magát.

Több szó, mint testbeszéd

A kutyák talán képesek kikövetkeztetni néhány kulcsszó jelentését (pl. séta, jutalomfalat, játék), de az emberi nyelvet nem értik, inkább a testbeszédünkre támaszkodnak. Sajnos könnyen küldhetünk félreérthető jeleket, ha csak arra figyelünk, amit a szánk mond, és nem arra, amit a testünk üzen. Ha elmegyünk egy kezdő kutyakiképző órára, gyakran láthatjuk, hogy a gazdák mondanak valamit, de mást csinálnak, a kutyák pedig zavarodottan próbálják felfogni, hogy mit is kérnek tőlük. Ha például azt mondjuk a kutyának, hogy „maradj”, miközben előrehajolunk a kutya felé, és a kezünket nyújtjuk, az a testbeszéd szerint valójában azt üzeni, hogy jöjjön felénk.

Nagyszerű kísérlet, ha nem szólsz egy napig a kutyádhoz, csak a testeddel kommunikálsz vele. Meglátod, hogy mennyit „beszélsz” a testeddel anélkül, hogy észrevennéd, és megtanulod, hogyan használd a mozdulataidat és a testtartásodat arra, hogy a kutyádtól azt a reakciót kapd, amire szükséged van.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A kutya fejének simogatása

Ha valaki az arcod felé nyújtaná a kezét, a reakciód valószínűleg az lenne, hogy hátrahúzod a fejed és elhajolsz, majd kicsit feszült leszel a személyes tér megsértése miatt. A legtöbb ember mégis azt hiszi, hogy a kutyák szeretik, ha megsimogatják a fejüket. A valóság az, hogy bár sok kutya elviseli ezt, ha valaki olyan teszi, akit ismer és akiben megbízik, a legtöbb kutya nem élvezi. Ez a kutyák számára ugyanúgy személyes tér kérdése, mint nekünk.

A simogatás mind a kutyákban, mind az emberekben oxitocin nevű jó közérzetet keltő hormont szabadít fel – csak a megfelelő helyeken, a megfelelő megközelítéssel kell alkalmazni. Egy hasmasszázs, vakargatás az áll alján, a nyak elülső részén vagy a combok oldalán biztosan boldoggá teszi a kutyát, nem kell a fejéhez nyúlkálni.

Barátkozásra kényszerítés

Más társas fajokhoz hasonlóan a kutyáknak is vannak barátaik és ellenségeik, könnyen meg lehet mondani, hogy egy kutya kikkel szeretne együtt lenni, legyen szó kutyákról vagy emberekről. Mégis, sok gazda figyelmen kívül hagyja ezt, vagy egyszerűen nem tudja értelmezni a kutyája által adott jeleket. Gyakori, hogy a lelkes gazdik a kutyafuttatókban társas helyzetbe kényszerítik a kutyájukat, vagy megengedik, hogy idegenek simogassák őket, annak ellenére, hogy a kutya egyértelmű jelét mutatja annak, hogy egyedül akar maradni.

Ha a kutyákat szociális helyzetekben túlságosan erőltetjük, nagyobb valószínűséggel kapnak oda a másik kutyának, főleg ha több finomabb ellenvetését ignorálja a gazdi. Ami pedig még rosszabb, hogy ilyenkor a gazdájukba vetetett bizalmuk is megrendülhet, úgyhogy inkább hagyjuk békén a kényszerített barátokkal.

Cikizés

Sokan úgy gondolják, hogy vicces a kutyákat – meg cicákat, babákat – ugratni: megugatni, amikor elhaladnak mellette az utcán, integetni vagy beszélni egy olyan kutyának, amelyik az ablak mögül ugat rájuk, meghúzni egy kutya farkát… A listát még lehetne folytatni, de a lényeg az, hogy ne tegyél olyasmit, amiről tudod, hogy felbosszantja a kutyát, csak a saját szórakoztatásodra, mert a kutya nem fogja viccesnek találni. Bánj tisztelettel az állattal, ahogy elvárod, hogy veled is bánjon a környezeted.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top