nlc.hu
Család
A női munkavállalók jóllétét támogató program indult

„Tabu a menstruáció és a menopauza, pedig a társadalom felét érinti” – A nők jólléte a munkaadók érdeke is

Óriási szükség lenne a magyar cégeknél arra, hogy a nők menstruációját és a menopauzával együtt járó tüneteket ne tabuként, hanem az élet természetes velejárójaként kezeljék - és segítsék a női munkavállalókat a kritikus napokon.

A magyar cégeknél leginkább tabuként tekintenek a menstruációra és a menopauzára, rosszabb esetben olyan esetekkel is talákozhatunk, ahol nevetgélnek, gúnyolódnak a nők menstruációs ciklusán és a klimaxon. Ahhoz, hogy ez a hozzáállás társadalmi szinten megváltozzon, kicsiben, a saját cégünknél kell elkezdeni a változást. Hoztunk egy jó példát, amit bármelyik vállalat követhetne Magyarországon.

A menstruációs tabu világszerte probléma

A menstruációs tabu egy olyan szexista sztereotípia, amely világszerte szinte minden lányt és nőt érint. Sok országban a nőket tisztátalannak tekintik, amikor menstruálnak. A menstruációt övező mítoszok fontos szerepet játszanak a nők közösségen belüli helyében, valamint a nők önmagukról alkotott képében.

  • Nepálban és Indiában a nőknek nincs joguk ételhez vagy terményhez nyúlni, mert balszerencsét hozhat a családjukra és a közösségükre.
  • A bolíviai lányoknak azt mondják, hogy a menstruációs vér súlyos betegségeket, például rákot okozhat, ha mások érintkeznek vele.
  • Indiában nemrég zavargás tört ki, mert az indiai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a menstruáló nőkre vonatkozó ősi, nemi alapú tilalmat az egyes templomokba belépésre.
  • A nyugati országokban is fennáll a menstruáció tabusítása és láthatatlansága: a felmérések szerint a francia nők 44 százaléka és az amerikaiak 58 százaléka szégyelli a menstruációját.
  • Nepálban a menstruáló lányokat és nőket száműzik otthonukból. A rögtönzött menedékhelyeken elszigetelve, az időjárás viszontagságainak és az állatok támadásának kitéve évente több nő hal meg emiatt annak ellenére, hogy ezt a gyakorlatot 2018-ban betiltották.
  • Afganisztánban a nőknek azt mondják, hogy nem zuhanyozhatnak a menstruációjuk alatt, különben meddővé válnak.
  • Világszerte több mint 500 millió lány és nő egyáltalán nem fér hozzá az intimhigiénés termékekhez. Marokkóban és Bangladesben például a nők arra kényszerülnek, hogy konyharuhát, lepedőt, újságpapírt, matracdarabokat vagy akár sarat használjanak a menstruáció alatt betét helyett.
  • Malawiban vagy Vanuatuban a menstruációt titokban kell tartani. A szülők soha nem beszélnek erről a gyermekeikkel.
  • Az Egyesült Államokban az amerikai nők 40 százaléka félt az első menstruációja alatt, mert nem volt elég információja a témáról.

A női test változásai befolyásolják a teljesítményt

Komáromi Zsófia Chief Talent Officer három éve csatlakozott a Publicis Groupe Hungary-hez HR-vezetőként. Hogy jó példával járjanak elöl, a cégnél Komáromi Zsófiáék elindították a Női munkavállalói jóllétet támogató programot, amely kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújt támogatást, akik a fájdalmas menstruáció vagy a menopauza kihívásaival küzdenek.

„Félévente töltik ki a munkavállalók a cégünknél az elégedettségi kérdőívet, amiben egyszer azt a választ írta valaki, hogy mi újság a menstruációs szabadsággal nálunk, van-e ilyen lehetőség, megoldás? Ezen a kérdésen megakadt a szemem, mert szerintem egy innovatív cégnek törekednie kell arra, hogy minden visszajelzést befogadjon és feldolgozzon a saját keretei között, hogy mennyire és hogyan tud releváns lenni – mondta el Zsófia. – Nálunk a munkavállalók 63 százaléka nő, úgyhogy ez a kérdés nagyon relevánsnak tűnt, és megragadt a fejemben, mert havonta vannak olyan napok, amikor nem ugyanolyan a munkával kapcsolatban a helyzetünk, mint a hónap többi napján, vagy nem ugyanolyan dolgozni nőknek a változókor alatt, mint a férfiaknak abban az életszakaszban.

Vagy itt beszélhetünk például az endometriózisról is, ami a menstruáció alatt pokollá változtatja az ezzel küzdő nők életét.

A testünkben zajló változások általában befolyásolják a teljesítményünket, mentális állapotunkat, a menstruációs ciklussal és a menopauzával pedig óriási változásokon megy keresztül a női szervezet.”

Komáromi Zsófia

Komáromi Zsófia (Fotó: Publicis Groupe Hungary)

Menstruációs szabadság a világban és Magyarországon

Vannak a világban olyan országok, ahol már bevezették a nők menstruációs szabadságának opcióját, ilyen például Spanyolország, ahol tavaly rendelték el államilag, hogy fájdalmas menstruáció esetén havonta három-öt nap munkahelytől távolmaradást kell biztosítani a nőknek. Japánban azonban már jóval régebben, 1947 óta létezik a menstruációs szabadság, ami az egész országra érvényes, de azt már a cégek döntik el, hogy mennyi bért fizetnek a távollét alatt.

Indonézia is jó példával jár előttünk: már 1948-ban törvénybe került a menstruációs szabadság, amit 2003-ban módosítottak arra, hogy a nők a menstruációjuk első két napján nem kötelesek dolgozni. Dél Koreában a munka törvénykönyvében rögzítették a „fiziológiás szabadságot”, ami azt jelenti, hogy a női munkavállalók havonta egy szabadnapot kapnak. Vietnámban pedig a nők a menstruációjuk minden napján 30 percnyi extra szünetre tarthatnak igényt munkaidőben, és még három nap szabadságot is kivehetnek. Egy 2020-as törvénymódosítás szerint pedig, ha egy nő nem él ezzel a lehetőséggel, extra fizetést kell adni neki.

Magyarországon elsőként a II. kerületi önkormányzat hozta meg ezt a döntést, amely alapján a hivatalhoz tartozó intézményeknél lehetőség van egynapos menstruációs szabadságra vagy otthoni munkavégzésre.

Komáromi Zsófia

Fotó: Publicis Groupe Hungary

Később az erzsébetvárosi és terézvárosi önkormányzat szintén hozott ilyen szabályt, és intim csomaggal is segíti a női munkavállalókat. És már csatlakozott egy nagy áruházlánc is Magyarországon a menstruációs támogatáshoz, extra fizetett szabadnapokkal és intimhigiénés csomagokkal segítve a női munkavállalókat. Komáromi Zsófia szerint itt az ideje, hogy ezek az intézkedések egy sokkal tudatosabb, átfogó, társadalmi szinten tabudöntő programmá váljanak a cégeknél is.

„Van pár olyan magyar munkahely, ahol a menstruációs szabadság témáját elkezdték feldolgozni, de strukturált programja nagyon keveseknek van – de egy ilyen alapvető, természetes dologgal még mindig nem foglalkozunk? Még mindig tabu a menstruáció és a menopauza, pedig a társadalom felét érinti, és egy természetes folyamat, mégis még mindig társul hozzá szégyenérzet és elszigeteltség – teszi hozzá a szakember.

Nem egy olyan téma, amiről az ember lánya a főnökének beszél, hogy mennyire fáj a hasa, mert megjött.

Az erőviszonyokat szerettük volna úgy kiegyensúlyozni, hogy a nőknek könnyebbé tegyük a menstruáció napjain és a menopauza tünetei alatt a munkavégzést. Olyan eszközöket adni, segítséget nyújtani, hogy a nőknek könnyebb legyen.”

Társadalmi párbeszédre van szükség

A programmal nem csak a saját dolgozóiknak szeretnének segíteni: Komáromi Zsófia elmondása szerint boldogan odaadják bármelyik cégnek a dokumentációt, szabályzatot, amely alapján létrehozták és működtetik a programjukat. Szeretnék, ha a menstruáció körül nem lenne akkora tabu, mint most, és ha egyre több olyan vállalati kultúra jönne létre, ahol nagy hangsúly fektetnek a dolgozók jóllétére, különös tekintettel a női egészségre.

A női munkavállalói jóllétet támogató program a társadalmi párbeszédet szeretné a menstruáció és menopauza körül elindítani, ezért is támogatják a programot szakmailag olyan szervezetek, mint a Nyitottak Vagyunk, az Endometriózis Magyarország, Iványi Orsolya menopauza edukációs aktivista, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja által vezetett Menopauza-barát Munkahely és a CMF Medical. Komáromi Zsófia szerint az a legszebb a programban, hogy a cégeknek nem igazán kerül pénzbe az, hogy bevezessék, de persze minden vállalat a saját kereteihez igazíthatja a gyakorlati lépéseket. Az ő cégüknél a női munkavállalók számára igénybe vehető támogatások között jelenleg megtalálható:

  • Rugalmas munkaidő keretein belül további lehetőségek (pl. több home office nap).
  • Kedvezményes orvosi konzultáció és vizsgálat a CMF Medicalban.
  • Menopauza tanácsadás és konzultáció.
  • Coaching és pszichológiai támogatás.
  • Elérhető női higiéniai termékek.

A nők jólléte a cég érdeke is

Komáromi Zsófia cégénél a program bevezetése óta a női mosdókban megtalálható és ingyen elérhető mindenki számára tampon, tisztasági betét, dezodor, száraz sampon. Mert nemcsak az intim higiéniás termékekre gondoltak, hanem arra is, hogy ha valaki a menopauza miatt olyan tüneteket tapasztal, mint például a fokozott izzadás, akkor se kerüljön kellemetlen helyzetbe a munkahelyen. Vagy ha a menstruáció miatt jobban zsírosodik a haja, akkor fel tudja frissíteni a megjelenését a szárazsamponnal. A menstruáció és menopauza ugyanis túlmutat a vérzésen, itt az ideje felismerni, hogy a női lét egészét meghatározza ez a kettő.

Komáromi Zsófia

Fotó: Publicis Groupe Hungary

„Ha az én személyes missziómat kérdezed – teszi hozzá a szakember -, arra a nagyon alapvető felismerésre szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy nem ugyanúgy működünk. Ez nem egy egyenlőségi kérdés, nem kell a férfiaknak is szabadnapot adni havi egyszer – nekik más miatt menjen szabadság, például be lehet vezetni plusz napokat az apaszabadsághoz a cégen belül. Ki lehet ezt szépen egyensúlyozni.

Fel kell ismerni, hogy a nőknek – főleg, ha endometriózissal küzd valaki – havonta van pár nap, ami a poklok pokla tud lenni. És a nő közben próbál teljesíteni ugyanúgy, mint a többi napon. Miért ne tudnánk neki segíteni?

Egyelőre az a fő célom, azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna a program híre, hogy más cégeknél is vegye a kezébe pár HR-es és felsővezető a női munkavállalók jóllétének az ügyét, és kezdjék el átdolgozni a saját vállalatukra szabva a programot. Azt gondolom, hogy minden cégnek vannak arra eszközei, hogy valamilyen módon segítsen. Szeretném, hogy minél többen ráébredjenek, hogy a menstruáció és menopauza annyira természetes folyamat a nők életében, hogy nem lehet tabuként kezelni. Az a felelősségünk nekünk, vezető pozícióban lévő nőknek, hogy ezek a témák napirenden legyenek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top