nlc.hu
Család
Forró autóba zárva hagyta a gyerekét egy apa Móron

Forró autóba zárva hagyta a gyerekét egy apa Móron

A kánikulában még egy felnőtt számára is életveszélyes a zárt autóban maradni.

Szerda délután a csaknem 40 fokos hőségben hagytak magára a kocsiban egy kislányt egy móri parkolóban. A Tények információ szerint az apa véletlenül zárta rá gyerekére az ajtót. Amint észrevette, hogy bent maradt a kislánya, riasztotta a tűzoltókat, majd betörte az ablakot.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autóban senki ne hagyja ott a gyerekét, sőt a háziállatát sem. Még akkor is, ha csak 20 fok körül is van a hőmérséklet a kocsiban, pillanatokon belül elviselhetetlenné válik a levegő. Akár 60-70 fok is lehet bent, a tűző napon álló autóban, ami könnyen hőgutához vezethet, még akkor is, ha csak pár percet van bezárva valaki.

Korábban többször is előfordult már, hogy egy autóban felejtett gyerek rosszul lett, 2 éve pedig egy 4 éves kislány halt meg egy kisbuszban Tomajmonostorán. Inez 8 órán keresztül volt az átforrósodott, 50 fokos járműben. Olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy 3 nappal később életét vesztette. 

A jelenség amúgy olyan gyakori, hogy egy pszichológus utánajárt annak, hogy mi áll az „elfelejtett baba szindróma” hátterében és hogyan lehet megelőzni. Dr. David Diamond több olyan szülővel is interjút készített, akinek a gyereke a kocsiban maradt, a történetekben bizonyos közös mintákat fedezett fel. A kutatása alapján belátható, hogy bizony nem olyan nehéz a gyereket a kocsiban (vagy bárhol máshol) felejteni, mint azt gondolnánk.

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kisebb eséllyel következzen be a baj:

  • Tarts egy plüssállatot az autóban. Amikor a gyereket hátra ülteted, tedd a plüssállatot az anyósülésre. Ez emlékeztetni fog, hogy a gyerek a kocsiban van.
  • Mindig ellenőrizd az első és a hátsó ülést, mielőtt kiszállsz. Már az is megmentheti a babát a hőgutától, ha időt szánsz a jármű kétszeri ellenőrzésére.
  • Parkolás után mindig nyisd ki a hátsó ajtót. Így meg tudsz bizonyosodni arról, hogy a gyerek a hátsó ülésen van-e.
  • Tedd a babaülést a hátsó ülés közepére. Erre a helyre jobban rálátsz, és hamarabb észreveszed, ha ott van a gyerek.
  • Legyél különösen éber, ha megváltozik a napi rutin. Ha egy zűrös napon viszed a gyereket, ne hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak.
  • Add meg a telefonszámodat az ovinak és kérd meg a gondozókat, hogy hívjanak fel, ha a gyerek valami miatt nem érkezik meg időben. Inkább hívjanak fel feleslegesen is, mint hogy tragédia történjen.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top