nlc.hu
Család
Mikortól engedd a közösségi médiát a gyereknek?

Hány éves kortól engedd a közösségi médiát a gyereknek? A szakértő megmondja

Korunk egyik nagy kérdése, hogy mennyire és mikortól engedjünk teret a gyerek életében a közösségi médiának. Egy családterapeuta segít a döntésben.

Szülőként elég hamar szembesülünk a látszólag egyszerű kérdéssel kezdődik: Mikor lesz elég idős a gyerekem ahhoz, hogy közösségi oldalhoz csatlakozzon? A válasz azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Abban biztosak lehetünk, hogy a mai tizenévesek már több közösségi platformon is jelen vannak, akár a szülők tudta nélkül is. A kutatások szerint a 8-12 éves gyerekek közel 40 százaléka használja a közösségi médiát – bár a legtöbb oldalon a felhasználóknak 13 évnél idősebbnek kell lenniük, de a szabályokat könnyen megkerülik a gyerekek.

A depresszió, a szorongás és más mentális problémák egyre növekvő aránya a közösségi médiához kapcsolódik, ezért a szakértők aggódnak a gyerekek internethasználata miatt, ugyanis lehetnek olyan egészségügyi következményei is, amelyeket még nem értünk teljesen. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a közösségi média használata káros hatással van a fiatalok mentális egészségére.

Dr. Jenn Mann családterapeuta, a The A-Z Guide to Raising Happy, Confident Kids című könyv szerzője szerint azonban minden relatív. „Senki sem szeretné, ha a gyereke lenne az utolsó az osztályában bármiben, igaz ez a közösségi médiára is – mondja. – De közben könnyebb egyáltalán nem adni a gyerekeknek hozzáférést, mint felügyelni és szabályozni, ha már van.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A hozzáférésnek azonban nem kell mindent vagy semmit jelentenie. Ha előre megbeszéljük a gyerekkel, akkor használhat úgy egy alkalmazást, hogy csak egy bizonyos időközben egy nap – a cél az, hogy a technológia kiegészítse a gyerek társasági életét, ne pedig helyettesítse. „Ha egy fiatal továbbra is ugyanazokat a hobbikat űzi, személyes kapcsolatai vannak, és időt tölt a szabadban, miközben a barátaival is jól érzi magát azzal, hogy üzeneteket ír vagy online játszik, akkor nem kell megtiltani a közösségi oldalakat – mondja a szakember.

Bármennyire is egyszerű megoldásnak tűnik, a mai világban nem túl reális, hogy teljesen megtiltjuk a gyerekeknek, hogy saját fiókot hozzanak létre. Az iskolák, sportcsapatok és iskolán kívüli különórák is gyakran használják a közösségi médiát központi kommunikációs felületként az időbeosztáshoz, fényképekhez és sok máshoz. Tudomásul kell vennünk, hogy a közösségi oldalakat már nem nagyon hagyhatjuk ki az életünkből.

A gyerekek online szocializálódnak és kapcsolatot teremtenek. A gyerek kimaradhat a társas interakciók nagy részéből a kistini évek alatt, ha megtiltjuk a közösségi oldalak használatát, ami nem lesz jó hatással a lelkére.

Ehelyett a szakértő szerint jobb, ha a szülők felkészítik a gyerekeket a közösségi média használatával járó felelősségre a digitális világban – és saját magukat arra az esetre, ha a gyerekeik kétes tartalmakkal találkoznak. Ha tehát a gyerekek felvetik a témát, hallgassuk meg őket. Nem tudnak könnyen hozzáférni az órai jegyzetekhez? Lemaradnak a barátaik TikTok-táncáról? „A gyerekek a barátaik tevékenységei alapján fogják megfogalmazni igényeiket – mondja Mann. – Szülőként rajtad múlik, hogy eldöntsd, mi a legjobb nekik.”

Via

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top