„Túl sokféle módon tudjuk, hogyan cseszhetjük el a gyerekeinket”

K.G. | 2024. Október 02.
Futótűzként terjed az anya videója, aki a saját boomer anyjával állította szembe a millenniál anyaságot.

A szülők és nagyszülők körében egyaránt nagyon népszerűvé és vitaindítóvá vált az a videó, amely viccesen mutatja be, ahogyan egy ezredfordulós lány tanítja a boomer nagymamát a mai szülői gyakorlatokról.

Boomerek és millenniálok

A millenniál szülők az Y-generációhoz tartoznak, vagyis 1980 és 1995 között születtek. Ők azok, akik még aktívan dolgoznak, mindemellett pedig már családot alapítottak, vagy éppen tervezik. A baby boomer generációhoz tartoznak az 1946 és 1964 között születettek, vagyis ők a millenniálok szülei. Ez a generáció nyugodtabb társadalmi, gazdasági helyzetbe született, mint amilyenbe korábban a szüleik, vagy éppen a gyermekeik.

Taylor Wolfe humorista és író a @thedailytay Instagram-fiók tartalomkészítője a millenniál anyukát alakítja a videóban, édesanyja, Sandy pedig a boomer nagymama szerepét játssza. A felvételen Wolfe újra és újra kijavítja az anyukáját, amiért látszólag ártalmatlan mondatokat mond az unokájának – olyanokat, mint „Légy óvatos!”, „Büszke vagyok rád” vagy épp azt, hogy „Siess!”.

A vicces videó arra a trendre világít rá sok iróniával, hogy a millenniál szülőket milyen sok – gyakran ellentétes – információval árasztják el a közösségi médiában, és hogy emiatt már lassan a ló túloldalára esnek a szülők, annyira szoronganak attól, hogy kárt okoznak a gyerekek lelkében.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az egyik jelenetben a nagymama azt mondja a gyereknek, hogy „Légy óvatos!”, miközben kint játszanak. Wolfe közbevág, hogy „Mi már nem mondjuk, hogy »Légy óvatos«. Ehelyett azt mondjuk: »Mi a terved?«”. Mire a nagymama elkeseredetten visszaszól: »Azt se tudom, mi a saját tervem. Te tudod a tervedet?«”

A videó ötlete akkor született, amikor a nagymama egy hétre meglátogatta a családot, hogy segítsen a gyerekekkel, akik 1 és 3 és fél évesek, mondta Wolfe. „Az inspirált, hogy tudtam, hogy el fog jönni ide, és lesznek dolgok, amelyekkel nyilvánvalóan nem értünk egyet. A szülői magatartás egy kicsit megváltozott az ő fiatalkora óta – nyilatkozta Wolfe. – De nyilván a valóságban nem mondok ilyen dolgokat az anyukámnak. Néha magamban morgok kicsit, mert túl sok ilyen témájú videót láttam már a közösségi oldalakon, amik túlzásba viszik a gyengéd gyereknevelést.”

A szülőknek manapság sokkal több információ áll rendelkezésükre a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint a korábbi generációknak. És bár az interneten keringő szülői tanácsok nagy része „jó szándékú” Wolfe szerint, a végén félelmet keltenek az anyákban, hogy rosszat mondanak, vagy bűntudatot éreznek, ha nem tartják magukat a forgatókönyvhöz, amit a videók sugallnak.

„Most már túl sok információval rendelkezünk, és túl sokféle módon tudjuk, hogyan cseszhetjük el a gyerekeinket” – mondta Wolfe. Az anya videója humoros módon mutatja be ezt a nyomást, amelyet sok millenniál szülő érez.

„A millenniálok, akik visszajeleztek a videóra, nevetnek önmagukon. Azt mondják: »Igen, én is ezt csinálom, de tudom, hogy nevetséges.« Vagy »Tudom, hogy ez már a ló túloldala« – tette hozzá Wolfe a videójának fogadtatásáról. – Azt hiszem, a boomerek valószínűleg egy kicsit megerősítve érzik magukat, vagy azt mondják: »Igen, ez már túl sok, amit a fiatal szülők művelnek«.”

Via

Exit mobile version