nlc.hu
Család

Egy családterapeuta véleménye a boomer szülőkről

Egy terapeuta nem kímélte a szülőket: itt rontja el a boomer és a milleniál generáció a gyereknevelést

Az élet minden területén észlelhetőek olykor a különböző generációs különbségek és ez alól bizony a gyermeknevelés sem kivétel. Egy családterapeuta szerint ez a baj a boomer, illetve a milleniál szülők nevelésével.

Kétségtelen, hogy amióta világ a világ mindig is volt egyfajta szakadék a generációk között, ami egyrészről természetes, másrészről azonban a technológia fejlődésének, illetve a felgyorsult társadalomnak köszönhetően, ez a bizonyos szakadék talán nagyobb mint valaha. 

Kik is azok a milleniál szülők és mi az a baby boomer?

Ahogyan a hétköznapokban, úgy akár a gyermeknevelés terén is nagy különbség figyelhető meg a két generáció között. A milleniál kifejezést azokra a szülőkre “aggatják”, akik az Y generációhoz tartoznak, vagyis akik 1980 és 1995 között születtek. Ők azok, akik még jelenleg is aktívan dolgoznak, mindemellett pedig már családot alapítottak, vagy éppen tervezik azt. Tőlük már nem áll távol a digitalizáció szemben a baby boomer generációval, akik 1946 és 1964 között születtek, vagyis leegyszerűsítve: Ők a milleniálok szülei. Ez a generáció egy sokkal nyugodtabb, lelassultabb társadalmi, illetve gazdasági helyzetbe születtek, mint amilyenben korábban a szüleik, vagy éppen gyermekeik. 

Egy terapeuta szerint így rontják el ezek a szülők a gyerekek nevelését 

Egy 32 éves terapeuta, Stephanie Lindeman egy TikTok videón keresztül mutatta és kritizálta az egyes generációk nevelési stílusát, amiben nagy különbséget mutatott be a milleniál, illetve a boomer szülők között. 

Az egyik videóban azt meséli, hogy milleniál szülők figyelmét sokkal hamarabb elvonják a különböző digitális eszközök, ami a gyermekükre is rendkívül káros hatással lehet. 2-3 éves korig, amíg a gyerekek nem tanulnak meg járni, illetve beszélni, addig teljesen a szülőkre vannak utalva, ráadásul csak különböző nonverbális jelekkel tudnak csak kapcsolatot létesíteni a külvilággal.

Egy édesanya számítógépezik gyerekkel a kezében

Egy terapeuta szerint káros lehet a digitalizációs eszközök használata a gyerek mellett (Fotó: Pexels)

Azzal,  hogy a figyelmünk a telefonunkra irányul megszűnik ez a láthatatlan kapocs, továbbá elutasító jeleket küldünk a gyermekünk felé, ami csak még jobban összezavarja majd őket.

A jelenséget a terapeuta egy kísérlettel igyekezett szemléltetni, ami láthatóan rádöbbentette a milleniál generációba tartozó szülőket, hogy sokkal megfontoltabbnak kell lenniük például a telefonhasználat során. 

@stephanne221 Parenting psychology 101: what signals are you sending your children? Signals of attunement, or rejection? It’s natural to accidentally send signals of rejection, what’s critical is the ability to attune, validate, and repair. Also, this experiment was btwn a mom and a daughter so i focus on the mom-daughter caregiving bond, but this dynamic can be present for any caregiver-carereciever relationship. #mom #parentingtips #parenting #relationships #relationship #family #millennial #millennialmom #childhood #childhoodtrauma #generationaltrauma #psychology #attachment #attachmentstyle #therapy #therapytiktok #therapytok #mentalhealth #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Steph the Attachment Therapist

Tudatosabbnak kell lennem, ha a lányom közelében használom a telefonomat

– írta az egyik felhasználó.

Na, de mi a helyzet a boomer szülőkkel?

A családterapeuta  elmondása szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a boomer generáció kapcsán megtanult nem más, mint az, hogy ebből a korosztályból nagyon sokan küzdenek azért, hogy tartós és jó kapcsolatot tudjanak fenntartani gyermekükkel. Véleménye szerint ennek hátterében az áll, hogy sokkal nehezebben vállalják fel a felelősséget például egy veszekedés kapcsán, adott esetben pedig nem szeretik beismerni, hogy hibáztak. Ennek ára pedig az elszigeteltség és távolságtartás lesz a gyermekük részéről. 

Hozzátette, miszerint gyakran észleli, hogy a boomer szülők gyakran felvesznek egyfajta védekező mechanizmust, amit adott esetben kiabálás is kísér, ahelyett, hogy egyszerűen bocsánatot kérnének. Ez a viselkedés azt fogja eredményezni, hogy gyermekük egyre távolságtartóbb lesz. 

„A szülő és a gyermek köteléke hatalmas erővel bír. A szerető figyelmed, szívből jövő bocsánatkérésed sokkal többet ér, mint bármilyen terápia.”

Egy sima posztból végül egy véletlenszerű kísérlet lett

Habár Stephanie-nak nem állt szándékában megvizsgálni, hogy a különböző generációk hogyan reagálnak az elhangzottakra, az eredmény mégis megdöbbentő. A milleniál szülők láthatóan sokkal jobban elgondolkoztak nevelésükön, sőt, a visszacsatolások alapján befogadóbbak voltak arra, hogy változtassanak, szemben a boomer szülőkkel, akik kritikusan és olykor nem túl szép szavakkal véleményezték a videót. Elmondása szerint nem számított rá, hogy ekkora generációs különbséget fog tapasztalni a visszajelzések kezelésében.

„A nemzedékek közötti különbség meglepő volt a visszajelzések kapcsán. Nem számítottam arra, hogy a milleniális szülők ennyire nyitottak, fogékonyak és őszintén szólva inspirálóak lesznek” – mesélte a BuzzFeed-nek

Hozzátette azt is, miszerint lehetséges, hogy az Y generáció sokkal nagyobb érzelmi erőforrással rendelkeznek, ezáltal kíváncsibbak és együttérzőbbek is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top