nlc.hu
Család
Kiderült, miért esünk párunknak egy stresszes nap során

Kiderült, miért esünk párunknak egy stresszes nap során

Ez áll a hátterében annak, ha stressz miatt a párunkba kötünk bele.

Mindenkivel előfordult már, hogy egy nehéz nap végén vagy akár egy frusztráló telefonhívás után nekifeszült a párjának. Nem ezek a legjobb pillanataink, nem is vagyunk büszkék rá, de a túlingerlésre adott hasonló reakciók sajnos olykor életünk részét képezik.

A jelenség oka nem más, mint hogy túlstimulált állapotban érzékszerveink túl sok információt kapnak, a prefrontális kéreg offline állapotba kerül, ezáltal gyakorlatilag kikapcsol agyunk azon része, mely a racionális döntéshozatalért felelős.

Amikor stresszesek vagyunk, a prefrontális kéreg reflektívből és racionálisból reaktívvá válik, ilyen körülmények között pedig nem a kapcsolatok fenntartására vagy a problémák hatékony megoldására gondol. Sokkal inkább szabályozatlanná válik.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Az pedig különösen aggasztó, hogy az agyunk technika általi izgatása is könnyen előidézi ezt a túlstimulált állapotot, a szöveges üzenetek, a mailek, a közösségi média, a videók és fotók böngészése szinte folyamatos készenlétbe helyeznek bennünket, mely nehezebbé teszi idegrendszerünk kiegyensúlyozott működését.

A szakértők szerint olyan esetben, amikor érezzük, hogy a kiborulási vagy túlterheltségi küszöb közelébe értünk, érdemes az orrunkon keresztül mélyen lélegezni és arra összpontosítani, hogy kilégzésünk hosszabb legyen, mint a belégzés. Ettől ugyanis agyunk azt az üzenetet kapja, hogy nincsen veszély, idegrendszerünk és gondolataink pedig lelassulnak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top