
A szakértők szerint szoptató szülőként naponta körülbelül három és fél liter vizet kell meginni. Szóval, ha minden szoptatáskor és étkezés közben is iszunk egy-egy nagy pohár vizet, akkor el is értük ezt a célt – írja a Parents. Lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni a szervezetünket. A hidratáltság fenntartása kortól függetlenül létfontosságú.
Ha nem jutunk elegendő folyadékokhoz,
kiszáradhatunk, ami kellemetlen tünetekhez vezethet, mint például:
- Székrekedés
- Szédülés
- Szájszárazság és repedezett ajkak
- Fáradtság és energiahiány
- Fejfájás
- Levertség
- Izomgörcsök
- Hányinger
A legfőbb mutatója annak, hogy szükségünk van-e folyadékra, a szomjúság. A szomjúsággal a test jelzi a vízigényét: mire fizikailag megkívánod a vizet, tested már kifogyott a folyadékból.
Nem sokkal a szoptatás megkezdése után gyakrabban érezzük magunkat szomjasnak.
A víz utáni vágyat szoptatás közben
az oxitocin, egy szoptatás során felszabaduló hormon váltja ki. Az oxitocin a terhesség és a szülés utáni hormonok egyike, amely természetesen befolyásolja a szomjúságérzetet, és arra ösztönzi Önt, hogy igyon elegendő vizet, hogy hidratálja magát és anyatejet termeljen. A vizelet színe és mennyisége is árulkodik a hidratáltság szintjéről. Ha a vizelet sötét, akkor nem iszunk eleget. A halványsárga vagy majdnem tiszta szín azt jelzi, hogy elegendő folyadékot kapunk.
A vízben gazdag élelmiszerek is hozzájárulnak
az általános folyadékbevitelhez. Ilyen a tehéntej vagy diótej, koffeinmentes kávé vagy tea, valamint gyümölcs- vagy zöldséglé. Az olyan ételek, mint a narancs, a görögdinnye, a bogyók, a leves, az uborka, a paradicsom és a saláta, szintén segíthetnek a hidratáltság megőrzésében. Mivel az újszülöttek naponta körülbelül 8-12-szer szopnak, minden szoptatás előtt vagy után egy nagy pohár víz elfogyasztása jó módja annak, hogy ne száradjunk ki.
A túl sok folyadék fogyasztása sem szerencsés,
mert károsíthatja a tejellátást. A túlzott hidratálás az elektrolit egyensúly felborulását okozhatja, ami néha fáradtsághoz vagy izomgörcsökhöz vezethet. Bár szoptatás közben extra kalóriákat kell bevinni a tejtermelés támogatásához, de ezeknek a kalóriáknak tápanyagban dús ételekből és italokból kell származniuk. Szoptatáskor kerüljük vagy korlátozzuk a sok cukrot tartalmazó italok fogyasztását.
A kávé azért problémás,
mert átjutva az anyatejbe, befolyásolhatja a baba hangulatát és alvását. Vízhajtó is, ami azt jelenti, hogy folyadékvesztést okoz. A koffein dehidratáló hatással lehet a szervezetre.