
A fokhagyma ételeink szinte elengedhetetlen része. Elképzelhetetlen nélküle a főzés. Íze gazdagabbá teszi a legfinomabb fogásokat is, de nem csupán ezért érdemes megbecsülnünk. Egészségünk is meghálálja ugyanis, ha gyakran fogyasztjuk.
A fokhagyma gyógyító tulajdonságai
A fokhagyma sokrétű gyógyhatásairól is ismert, melyeket már számtalan kutatás és tanulmány támasztott alá. Rengeteg módon támogatja egészségünket.
1. Antimikrobiális hatás
A fokhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, mint amilyen az allicin, ezek pedig antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatásúak. Segítenek a fertőzések elleni védekezésben és a fertőzések leküzdésében is.
2. Természetes gyulladáscsökkentés
A fokhagyma bioaktív vegyületei segítenek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást, jótékony hatással vannak például az ízületi gyulladásokra és fájdalmakra is.
3. Szív- és érrendszer egészsége
Segít a fokhagyma abban is, hogy csökkentse a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjét, ezen felül pedig szabályozza a vérnyomást is, elősegítve a szív egészségének megőrzését.
4. Antioxidáns tulajdonságok
A fokhagyma antioxidánsai segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve az oxidatív stresszt és a krónikus betegségek kockázatát.
5. Erősíti az immunrendszert
Serkenti az immunsejtek aktivitását, segít megelőzni a vírusos megbetegedéseket és erősíti a szervezet védekezőképességét is ez a nagyszerű zöldség.
6. Véralvadásgátló hatás
Enyhe antikoagulánsként is működnek gerezdjei, segítik megelőzni a vérrögök kialakulását, melyek trombózist vagy szív- és érrendszeri katasztrófát okozhatnak.
7. Támogatja az emésztőrendszer egészségét
Probiotikus és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segít a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.
8. Méregtelenítő hatású
A fokhagyma gyakori fogyasztása serkenti a szervezetben lévő méreganyagok eltávolítását és védi az olyan kulcsfontosságú szerveket, mint amilyen a máj.
Így fogyaszd a fokhagymát, hogy kiaknázd gyógyító tulajdonságait
A fokhagyma hatásának kihasználása érdekében fontos, hogy megfelelően fogyasszuk. A szakértők szerint a következő módokon érdemes ezt leginkább megtennünk.
Nyersen
A nyers fokhagyma fogyasztása a legjobb módszer arra, hogy kinyerjük belőle fő hatóanyagát, az allicint, mely főzés közben sajnos nagyrészt elvész. Ideális, ha összezúzva vagy aprítva hagyjuk állni is 5-10 percig, mielőtt megennénk.
Éhgyomorra
Egy-két gerezd nyers fokhagyma éhgyomorra rendkívül jótékony hatású: immunrendszerünk, emésztésünk is meghálálja.
Gyógytea formájában
Ha a felforralt vízbe zúzott fokhagymát teszünk és hagyjuk ázni, akkor egészséges tea lesz az eredménye. Citrommal és mézzel kombinálva légúti fertőzések ellen valódi csodaszer.
Rendszeresen, de mértékkel
Terápiás célból érdemes napi 1-2 gerezded ennünk a fokhagymából, túlzott fogyasztása azonban gyomorpanaszokat, rossz leheletet és további mellékhatásokat is okozhat.