nlc.hu
Család

A konyha 9 legpiszkosabb helye – meg fogsz lepődni!

A konyha a lakás lelke – és nagyon gyakran a legkoszosabb pontja. Nem csak a látható kupi (mosatlan, morzsák, zsíros tűzhely) okoz gondot, hanem azok a helyek, amikhez naponta hozzányúlunk, mégis ritkán takarítjuk. Mutatjuk, melyik 9 pontot érdemes rendszeresen fertőtleníteni, ha nem akarsz baktériumtelepen főzni.

1. Fogantyúk, gombok, érintőpanelek

Sütő, mikro, hűtő, szekrények, mosogatógép – mindegyiken van fogantyú vagy gomb, amit főzés közben, nyers hússal, tojással, koszos kézzel tapizunk.

Mit tegyél?

Hetente legalább egyszer töröld át fertőtlenítő kendővel vagy tisztítószerrel benedvesített ronggyal, és külön figyelj a hűtőajtóra, sütőgombokra, mikró fogantyúra.

2. Mosogató

Attól, hogy víz folyik benne, még nem tiszta. A lefolyó környéke, a szélénél lévő rések, a dugó és a csaptelep körül rengeteg mikrobának adnak otthont.

Mit tegyél?

  • Naponta legalább egyszer mosd át fertőtlenítős mosogatószerrel vagy speciális mosogatótisztítóval, a csaptelepet se hagyd ki.
  • A lefolyót időnként öntsd le forró vízzel, tisztítószerrel.

3. Szivacsok, kefék, konyharuhák

A „környezetbarát” szivacs és rongy akkor jó, ha rendszeresen mosod. Ha nem, simán koszosabb lehet, mint a WC-deszka.

Mit tegyél?

  • Szivacsot, kefét gyakran tedd a mosogatógépbe, vagy cseréld.
  • Konyharuhát hetente több alkalommal, 60 °C-on mosd ki.

Ha bűzlik, nem kérdés: kuka.

4. Hűtő – belül és kívül

A zöldséges fiókban maradó lé, a kissé eres csomagolt hús, a kifutott joghurt – mind-mind baktériumforrás. A tetején és hátulján pedig gyűlik a por.

Mit tegyél?

  • Havonta szedd ki a fiókokat/polcokat, mosd el meleg, mosogatószeres vízben.
  • A kifröccsenéseket azonnal töröld fel.
  • Évente párszor húzd el a hűtőt, porszívózd ki mögötte, és a hűtő hátulját is portalanítsd.

5. Vágódeszkák

Egy deszka mindenre = garantált keresztfertőzés. A vágásokban, repedésekben könnyen megtelepednek a bacik.

Mit tegyél?

  • Legyen külön deszkád húsnak és külön zöldségnek/kenyérnek.
  • Minden használat után forró, mosogatószeres vízzel mosd el, majd töröld szárazra – ne hagyd napokig nedvesen.
  • Amelyik deszka repedezett, szálkás: menjen nyugdíjba.

6. Kávéfőző, turmix, aprító és társai

A meleg, nedves víztartály, a fedél alatti rések, gumitömítések igazi gombás-bakteriális melegágyak.

Mit tegyél?

  • Hetente szedd szét, amit lehet, mosogatógépben vagy forró, mosogatószeres vízben mosd el.
  • A víztartályt időnként tisztítsd vízkőoldóval is, a külső részeket töröld át fertőtlenítővel.

7. Uzsonnás dobozok, bevásárlótáskák, kulacsok

Ugyanaz a doboz/vászontáska megy hol zöldségnek, hol nyers húsnak, aztán mosatlanul vissza a szekrénybe – klasszikus hiba.
Mit tegyél?

Minden használat után mosd el őket forró, mosogatószeres vízzel, vagy tedd mosogatógépbe.
Vászontáskák mehetnek a mosógépbe.
Legyen külön táskád tiszta árunak, zöldség-gyümölcsnek, nyers húsnak, vegyi árunak.

8. Konyhapult

Erre pakolod a táskát, a bevásárlószatyrot, a telefont – és itt szeleteled a paradicsomot is.

Mit tegyél?

Minden nap legalább egyszer töröld át fertőtlenítőszerrel, főzés előtt és/vagy után.
Hetente menj végig alaposabban: kisgépek alá, pult–tűzhely közti résbe, sarkokba is.

9. Só- és borsszóró

Főzés közben nyers húshoz nyúlsz, aztán a sószóróhoz – klasszikus. Ez az egyik legtöbbet taperolt tárgy a konyhában.

Mit tegyél?

  • Főzés után töröld át fertőtlenítő kendővel.
  • Hetente mosd át kívülről meleg, mosogatószeres vízzel, majd szárítsd meg.

via

Fotó: illusztráció, Pexels

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top