nlc.hu
Otthon

Hogyan kell helyesen mosogatni?

Fogadjunk, hogy mostanáig te sem így mosogattál!

Nincs olyan, hogy helytelen mosogatás! Nos, tényleg nincs, viszont néhány lépésen javíthatsz, hogy sokkal tisztább edényeid legyenek.

Meglepő, de mint a legtöbb dolognak, a kézi mosogatásnak is van helyes módja. Vannak bizonyos lépések, amelyeket meg kell tennünk annak érdekében, hogy az edények valóban tiszták legyenek, és készen álljanak a következő használatra.

Mosogatás mosogatókefével.

Az is fontos, hogy a mosogatást óvatosan végezzük, hogy az edények ne legyenek repedésekkel és karcolásokkal teli. Hogy megtudjuk a legjobb tippeket és technikákat, tisztítási szakértőket árulják el, hogyan kell megfelelően kézzel mosogatni az edényeket, hogy azok fertőtlenítettek és csillogóak maradjanak.

1. Kaparjuk le a meglévő ételt

Mielőtt kézzel mosogatnánk, Katie Barton, a Homedit takarításért felelős vezetője azt javasolja, hogy először kaparjuk le a felesleges ételt a piszkos edényekről. „Ha ezt elmulasztod, a mosogató tele lesz étellel és kosszal, ami miatt az edények piszkosak lesznek” – figyelmeztet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mosogatóban lévő felesleges ételmaradék negatívan befolyásolhatja a vízvezetékeket is. Különösen akkor, ha a tányérokat zsíros vagy keményítőtartalmú anyagok borítják, amelyek arról ismertek, hogy eltömítik a csöveket. Miután az edényeket lekapartuk, máris elkezdhetünk mosogatni.

2. Töltsük meg a mosogatót

Teli mosogatókagylóban áztatott csésze.

Használjunk lefolyódugót a mosogató vagy egy nagy méretű edényáztatótálat a lefolyó bedugaszolásához. Töltsük meg a mosogatókagylót vagy a tálat forró vízzel. Ezután adjunk hozzá néhány cseppet a kedvenc mosogatószerünkből.

3. Kezdjük az edényekkel

Miután a mosogató tele van forró, mosogatószeres vízzel, Barton azt ajánlja, hogy áztassuk be az összes edényt és serpenyőt, amelybe étel ragadt. „Körülbelül 20-30 perc elteltével az étel meglazul, és egy gumispatulával lekaparhatjuk, vagy papírtörlővel letörölhetjük”. Miután megtisztítottuk az edényeket, engedjük le a piszkos vizet.

4. Töltsük újra a mosogatót

Csakúgy, mint korábban, engedjünk megint forró vizet, és adjunk hozzá tisztítószert. Ezután Barton azt javasolja, hogy tegyük bele a legkevésbé piszkos edényeink, amelyek általában a poharak és az evőeszközök.

„Mosogassuk el a poharakat és evőeszközöket szivaccsal, öblítsük le friss vízzel, és törlővel szárítsuk meg őket. Fokozatosan lépjünk át a koszosabb edényekre” – mondja Barton. Ha a mosogatóvíz bármelyik ponton elszíneződik vagy zsírosnak tűnik, kihűl vagy elveszíti a habját, engedjük le, és töltsük újra friss, forró, mosogatószeres vízzel.

Villa elmosása.

Fotó: Unsplash

5. Válasszunk kíméletes módokat

Angela Rubin tisztítási szakértő szerint gondosan válasszuk meg, hogy mivel súroljuk az edényeket. „Használjunk szivacsot vagy mosogatórongyot, hogy finoman súroljuk az egyes edényeket, különös figyelmet fordítva a makacs maradványokat tartalmazó területekre” – mondta Rubin. – Kerüljük a fém dörzsi vagy a szivacs súrolós oldalát a kényes felületeken, hogy elkerüljük a karcolásokat és a sérüléseket.

6. Öblítsünk újra

Mosogatás után Rubin azt tanácsolja, hogy az edényeket folyó forró víz alatt öblítsük át, hogy eltávolítsuk a maradék szappanmaradványokat. „Ügyeljünk arra, hogy tiszta, folyó vízben öblítsünk, és ne hagyjuk az edényeket ázni az álló vízben, mert ez baktériumokat rejthet”.

Ez is érdekelhet Bepakolt mosogatógép. Megnézem

7. Szárítsuk megfelelően az edényeket

Óvatosan töröljük szárazra edényeinket és evőeszközeinket egy tiszta, nedvszívó törlőruhával, vagy használjunk tiszta edénytartót, és hagyjuk őket a levegőn megszáradni. Rubin szerint gondoskodjunk arról, hogy a baktériumok terjedésének megakadályozása érdekében rendszeresen mossuk a törlőruhákat és fertőtlenítsük a szárítóállványt.

8. További higiéniai lépések

További higiéniai lépések betartásának érdekében fontoljuk meg a fertőtlenítő spray használatát a munkalapokon, mosogatókon és edénytartókon. Vagy gyorsan készíthetünk egyet akár otthon is.

Hígítsunk fel egy evőkanál fertőtlenítőt 3 liter vízben, és vigyük fel a felületekre, majd hagyjuk megszáradni a levegőn, a maximális hatékonyság érdekében” – tanácsolja Rubin.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top