nlc.hu
Otthon

Mit tehetünk a mosogatógépbe és mit nem?

Mit tehetünk a mosogatógépbe és mit nem?

Azt hinnénk, hogy ez a csodagép, amely megkönnyíti az életünk, minden mosogatási terhet levesz a lábunkról. Sajnos ez nem így van, sok edényünknek árthatunk is!

A mosogatógépek gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a konyhai teendőket, de fontos tudnunk, hogy mely tárgyakat érdemes kézzel mosogatni. Míg a legtöbb mindennapi edény általában biztonságosan használható mosogatógépben, a fából készült tárgyak, a kristály- és porcelánedények, valamint a kések a mosogatószer és a magas hő hatására károsodhatnak. Cikkünkből kiderül, hogy miért lehet betenni bizonyos edényeket a mosogatógépbe.

Sárga gumikacsa a mosogatógépben, fehér bögrék között.

Sok anyag egyáltalán nem mosogatógép-kompatibilis

Mit jelent a mosógépben mosható címke?

Nincs egységes definíció arra vonatkozóan, hogy mi mehet a mosogatógépbe, de az általános konszenzus szerint azok az edények, amelyek károsodás nélkül bírják a magas hőt és a mosogatószert, mosogatógép-biztosnak tekinthetők.

Minden egyes konyhai edénygyártó a saját méréseit és eljárásait követi a szabvány meghatározásához. Ezért láthatjuk gyakran az edények alján a mosogatógépben mosható (dishwasher safe) felirat valamilyen változatát.

Mit mosható mosogatógépben?

 • hétköznapi porcelán és kerámia edények
 • kemény műanyag
 • rozsdamentes acél
 • ivópoharak és erős borospoharak
 • üveg- és kerámia sütőedények
 • szilikon és fém edények

Mi nem mosható mosogatógépben?

 • antik, kézzel festett és fémkeretes porcelánok
 • vékony műanyag
 • öntöttvas, tapadásmentes és réz edények, serpenyők
 • kristály és finom üvegáruk
 • kések
 • fa
 • hőszigetelt bögrék és edények
 • ezüst

Tehetünk-e porcelánt a mosogatógépbe?

Egyes porcelán és mindennapi kerámia edények, például tányérok, tálak, bögrék és tálalóedények jól bírják a mosogatógépben. Ellenőrizzük, hogy az edényen van-e mosogatógépben mosható jelölés, vagy nézzük meg a gyártó utasításait a javasolt tisztítási módszerről. Minden antik, fémkeretes vagy kézzel festett edényt kézzel kell mosogatni, mivel a nagy víznyomás, a mosogatószer okozta kopás és/vagy a magas hőmérséklet miatt előfordulhat, hogy az edény eltörik vagy kifakul.

Ha már betettük borospoharainkat vagy díszes üvegedényeinket a mosogatógépbe, és azok elhomályosodtak, még mindig újra kristálytisztává varázsolhatjuk őket.

Tehetünk-e a műanyagot a mosogatógépbe?

A kemény műanyagból készült tárgyak betehetők a felső kosárba (előbb ellenőrizzük, hogy van-e mosogatógép-álló jelölés), de a vékony vagy eldobható műanyagnál fennáll az olvadás veszélye. Az akril és melamin edényeket is kézzel kell mosogatnunk, hogy elkerüljük a hajszálrepedéseket és a fakulást.

Mosogatógép-kompatibilis-e minden fém edény?

Ellenőrizzük a gyártó utasításait, ha nem vagyunk biztosak benne, de a legtöbb rozsdamentes acélból készült tál, mérőpohár/kanál, sütőlap és egyéb edény mosogatógépbe tehető.

Villamosogatás.

Ha nem vagyunk biztosak, akkor inkább mosogassunk kézzel

Az öntöttvas, zománcozott öntöttvas, tapadásmentes és a legtöbb alumínium edényt és serpenyőt soha nem szabad a mosogatógépbe tenni. A nagy víznyomás, a hő és a mosogatószer eltávolítja az öntöttvasból a szükséges olajokat, károsítja vagy eltávolítja a tapadásmentes bevonatokat, megtöri a zománcot, és elszíneződést okoz az alumíniumon. A rézedényeket és bögréket is csak kézzel szabad mosogatni a lyukak és elszíneződések elkerülése érdekében.

A legtöbb edzett üveg sütőedény és kőedény mosogatógépben mosható, de előbb ellenőrizzük a gyártó utasításait.

Mehetnek-e borospoharak vagy kristálypoharak a gépbe?

A mindennapi borospoharakat és a strapabíró ivópoharakat nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe. A kényes üvegárukat, a kézzel fújt/festett üveget, a tejüveget és a kristályt kézzel kell mosogatni, hogy elkerüljük a törést, a sárgulást vagy a mattulást, amely a durva mosogatószer hatására szépséghibaként vagy karcosodásként jelentkezik.

Betehetjük-e a szilikonból készült edényeket a mosogatógépbe?

A szilikonból készült edények, például a spatulák és kanalak mind moshatóak mosogatógépben. Ha a mosogatógépében van egy harmadik kosár vagy tálca, akkor az evőeszközkosár helyett oda helyezhetjük őket. Az üreges nyelű evőeszközökkel és késekkel bánjunk óvatosan, mivel a nagy hő hatására az alkatrészeket összetartó ragasztóanyag megolvadhat.

Szabad-e mosogatógépben mosni a késeket?

Az éles késeket semmiképpen ne tegyük be a mosogatógépbe. A pengék megsérülhetnek vagy tompává válhatnak, és maga a kés is károsíthatja a mosogatógép belsejét.

Miért mossuk inkább kézzel a fából készült eszközöket?

A mosogatógépben lévő magas hő és páratartalom hatására a fából készült vágódeszkák és az eszközök fafogantyúi megduzzadhatnak, elvetemedhetnek vagy megrepedhetnek, ezért maradjunk a kézi mosogatásnál.

Mikor lehet ezüstöt mosni a gépben?

Egyes ezüst vagy sterlingezüst bevonatú evőeszközök mosogatógépben moshatók, ha nem használunk citromsavat tartalmazó mosogatószereket, vagy nem mosogatunk rozsdamentes acéllal együtt. Az a biztos, ha kézzel mossuk az ezüstöt, hogy elkerüljük a mattulást és más kémiai reakciókat.

(Forrás: Whirlpool, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top