nlc.hu
Otthon

Mosogatógép víz- és energiatakarékos használata

Ezreket engedsz le a lefolyón, ha így használod a mosogatógépet

Nem véletlenül ajánlják a gyártók a használati utasítás alapos átböngészését.
pénz a mosogatógépben

Nem élet az élet mosogatógép nélkül. Viccet félretéve tényleg az egyik leghasznosabb találmány, ami egy háztartásban előfordulhat, hiszen időt és energiát spórol, ha jól van használva. Ez utóbbit fontos hangsúlyozni, mert a mosogatógép akkor működik optimálisan, ha az előírások szerint üzemeltetjük. Így lesznek igazán tiszták az edények, így lesz hosszabb élettartamú az eszköz, és a legfontosabb, így fogja a lehető legkevesebb vizet és áramot felhasználni, ami hosszútávon akár ezreket is megspórolhat nekünk

1. Kajamaradékok nem, zsírfoltok igen 

Kétféle ember létezik: aki elöblíti az edényeket, mielőtt a mosogatógépe helyezi őket, és aki nem. Mindamellett, hogy az öblítés plusz vízfelhasználást jelent, a legújabb álláspont szerint felesleges, mert a modern gépek a megfelelő mosogatószerrel kombinálva jobban működnek egy kis zsírral, mondta el Ann Lighfoot és Kate Pawlowski, a Done & Done Home lakáskarbantartó- és rendszerező vállalkozás alapítópárosa a Real Simple-nek. Általában a gyártók is erre figyelmeztetnek, ugyanakkor a kajamaradékok, sűrű szószok eltávolítása még így is ajánlott, ezek ugyanis könnyen megülhetnek az edényeken és a lefolyót is eldugaszolhatják – de ez sem tisztára öblítést jelent. 

Szintén itt érdemes megjegyezni, hogy csak olyan kerüljön bele a gépbe, ami tisztítható ilyen formában. A melamin, finom porcelán és a kristály általában annyira kényes, hogy nem ajánlott őket behelyezni, érdemes tehát feltérképezni, mi az, ami csak kézi mosás mellett tisztítható. 

2. Rend a lelke… 

Nincs jó válasz arra, hogyan lehet a leghatékonyabban bepakolni egy mosogatógépet, hiszen mindegyiknek más kialakítása, de Ashley Stewart rendszerezéssel foglalkozó szakember szerint sem a túlzsúfoltság, sem a véletlenszerűen egymásra rakott edények nem szolgálják a hatékony mosást és öblítést. Ha nem vagy biztos abban, mi hová kerüljön, akkor jó kiindulási alap lehet a gyártó használati utasítása, de Lightwood hozzátette, általában azt ajánlja az ügyfeleinek, hogy a műanyag élelmiszertároló edények, poharak, bögrék, kis tálak kerüljenek felülre, míg a tányérok, a nagy tálak és a jénai, porcelánedények az alsó rácson legyenek elhelyezve. Ami az evőeszközöket illeti, a szakértők szerint mindegyiket lefelé tegyük a tárolójába, nehogy a kipakolás során megvágjuk a kezünket. 

Illetve hasznos a bepakolást mindig hátulról kezdeni, mert egyrészt így elkerülhető a zsúfoltság, másrészt jobban átlátni, mi fér még be, nem kell tetriszezni. A tiszta edények elpakolását is segítheti ez a módszer, mert nem egymás alól kell kihalászni az ugyanolyan típusú eszközöket, és ezzel megint csak időt spórolhatunk, nem beszélve arról, hogy rendezett bepakolás mellett a vízfelhasználás is kisebb lesz.

3. Szűrővizsgálatot a gépnek 

Mindegy, mennyire szennyezettek az edények, a szakértők nem ajánlják, hogy az előírtnál több mosogatószert használjunk. Egyrészt a túlzásba vitt mennyiség szemcséi felsérthetik az edényeket, de még veszélyesebb, ha túlcsordul a hab, és emiatt javításra szorul az eszköz. Nem véletlenül jelzik minden gépen, mennyi a maximális töltési limit, ezt ne ugorjuk át, főleg, mert a víz- és energiafelhasználás szempontjából sem hatékony. 

És ha már karbantartás, akkor a rendszeres ellenőrzésről se feledkezzünk meg. A szűrő, és a gép aljának tisztán tartása mellett a szórókart is érdemes időről-időre megtisztítani a lerakódott szennyeződésektől. Problémára utalhat, ha nem olyan tiszták az edények mosogatás után, mint korábban, vagy ha furcsa szagot árasztanak, és ezek a gép teljesítményét is ronthatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top