nlc.hu
Gasztro

Olcsó és egyszerű módszer, hogy a rozsdamentes edényeid újra ragyogjanak

Filléres módszer: mosd le a szivárványos filmréteget a rozsdamentes edényeidről!

A rozsdamentes acélból készült edényeken a használat során szivárványos elszíneződés keletkezik. A filmréteg legegyszerűbb eltávolítása olcsó és csak pár perc munkát igényel.

A rozsdamentes acélból készült edények ma már a háztartások alapkellékei. Míg az alumínium- vagy teflonbevonatú edények bevonatai hajlamosak a sérülésre, ezáltal mérgező vegyületek kerülhetnek az ételünkbe, a rozsdamentes acél edények esetében nem áll fent ilyen veszély.

Számos jó tulajdonságának egyike, hogy használhatjuk nemcsak gáztűzhelyen és elektromos kerámialapokon, hanem indukciós tűzhelyen is. Továbbá több fémötvözet – így az öntöttvas- vagy a rézedények – nem tisztíthatók mosogatógépben, de a rozsdamentes acélból készült edények a gépi mosást is jól bírják.

Rozsdamentes acél edény

Rozsdamentes acél újonnan / Fotó: Zen Rial, Getty Images

A forradalmi rozsdamentes acél

A vas és az acél közötti különbség, hogy a vas egy természetes elem, az acél pedig egy vasalapú ötvözet, amelynek a leggyakoribb ötvözőanyaga a szén. Vasból és acélból egyaránt régóta készítenek edényeket, de a rozsdamentes acél feltalálásával új korszak kezdődött. A vas- és a (régi, védelem nélküli) acéledények ugyanis hamar rozsdásodni kezdenek: a korróziós folyamatokat a fémek levegővel és a nedvességgel való találkozása indítja be.

A rozsdamentes acél egy olyan fémötvözet, amely minimum 10,5% krómot tartalmaz. A króm az oxigénnel króm-oxidot képez, ez a védőfelület akadályozza meg a rozsdásodást. Ha inoxedényről hallunk, az is a rozsdamentes acélt jelenti, a francia elnevezés alapján használják az inox szót is.

Rozsdamentes acél edények

Használatban / Fotó: Liam Norris, Getty Images

A szivárványos filmréteg csak egy esztétikai hiba

A rozsdamentes acél edényeinket akár kézzel, akár mosogatógépben mossuk, szivárványos foltok jelennek meg rajta. Ennek oka éppen a fent említett króm és oxigén találkozása, amelynek eredménye a szivárványos elszíneződés. Ez nem mérgező, egyszerűen csak nem néz ki jól.

Sok ezer forintért vásárolhatunk speciális tisztítószereket, de a barátunk ez esetben is a háztartási szerek jolly jokere, az ecet.

Egyetlen dologra figyelj,

ne dörzsöld kefével, és ne használj dörzsszivacsot!

Nedvesítsd be az edényt, majd menj át rajta puha, ecetes szivaccsal. Végül mosd le és törölgesd el. Ha az edény már egy ideje használatban van, az aprócska karcolások maradnak, de az elszíneződést okozó, irizáló filmréteget eltüntethetjük az ecetes átmosással.

Íme, videón is:

@prudentreviews

How to get rid of rainbow stains (heat tint) on your stainless steel pans. #stainlesssteel #stainlesssteelcookware

♬ Warm Nights – LAKEY INSPIRED

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top