Sokan esküsznek a „6 után már semmit” szabályra, mármint a vacsorát illetően. Mások szerint azonban teljesen mindegy, mikor vacsorázunk, sokkal inkább az számít, hogy mennyit. De mi az igazság? Hánykor étkezhetünk utoljára? Létezik egyáltalán univerzálisan betartandó időpont?
A nemzetközi kutatások árnyalt képet mutatnak: nem egy konkrét óra a kulcskérdés, hanem a vacsora és az alvásunk között eltelt idő.
Mikor étkezzünk utoljára?
Alvásszakértők és dietetikusok egybehangzó véleménye szerint az ideális az, ha lefekvés előtt legalább 2–4 órával már nem eszünk. Így elkerülhetjük azt, hogy emésztésünk megzavarja az elalvást és alvást, ráadásul csökken a gyomorégés és a reflux esélye, valamint az éjszakai regeneráció is hatékonyabb lehet.
Mivel pedig lefekvésünk időpontja családonként, sőt egyénenként is változó, ezért vacsoraidőnket is érdemes személyre szabni. Ha például valaki este 10-kor fekszik le, teljesen rendben lehet egy hét óra körüli vacsora. Aki viszont éjfél után alszik el, annál a 8-9 körüli időpont sem ördögtől való – feltéve, hogy nem túl nehéz, zsíros, fűszeres fogás kerül a tányérra.

Nem az a fő kérdés, hogy hány órakor vacsorázunk – sokkal inkább az, hogy mennyi idővel lefekvés előtt. (Fotó: gettyImages)
Az sem mindegy, mit eszünk vacsorára
Több nemzetközi vizsgálat ugyanakkor arra is rámutat, hogy a nagyon késői, bőséges vacsorák kedvezőtlenül hatnak a vércukorszintre és az éjszakai zsírégetésre, még akkor is, ha a napi kalóriabevitel egyébként visszafogott. Magyarán: a vacsora időpontja és jellege egyaránt sokat nyom a latba.
Egy könnyű vacsora sok zöldséggel, fehérjével és csupán kevés gyorsan felszívódó szénhidráttal még késői időpontban is jobban tolerálható, mint egy nehéz, bő olajban sült vagy cukros fogás. Akik pedig gyomorpanaszokkal küzdenek vagy hajlamosak rá, hogy rosszul aludjanak, gyakran már attól is javulást tapasztalnak, ha tudatosan hagynak legalább 3 órát az evés és a lefekvés között.
A „6 után nem szabad enni” tehát nem tudományos szabály, inkább egy leegyszerűsített irányelv. A valódi igazság az, hogy a testünk nem az órát nézi, hanem azt, mennyi ideje van megemészteni az ételt és milyen minőségű ételt kell emésztenie, mielőtt alvó üzemmódba kapcsol. Ha ezt figyelembe vesszük, nemcsak az alvásunk lehet nyugodtabb, hanem hosszú távon az anyagcserénk is hálás lesz érte.