Család
Szponzorált tartalom

Mi a felelős gazdi ismérve? Mondjuk!

Milyen az igazán felelős gazdi? Mire kell mindenképp figyelnie? Alapvető, de fontos dolgokat gyűjtöttünk össze!

Ami mellett nem lehet elmenni: táplálkozás

A helyes összetételű, kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészség megőrzésében, és ez nemcsak az emberekre, az állatokra is igaz mondás. Szerencsére számukra rengeteg előregyártott eledel létezik, amik megfelelő arányban tartalmazzák a számukra szükséges tápanyagokat, ráadásul jól adagolhatók, nem romlanak meg. Egy felelős gazdi szem előtt tartja azt is, hogy a különböző fajok más-más táplálékot igényelnek!

Fotó: iStock

Nem játék, felelősség!

Aki az állattartás mellett dönt, tisztában kell, hogy legyen a választott fajta mozgásigényével, táplálékszükségletével. Ha például kutya mellett tesszük le a voksunk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi az adott fajta gondozási igénye vagy hogy milyen gyakran kell fürdetni, fésülni!

Fontos, hogy mindenki jól érezze magát!

A kedvencünk méretéhez és mozgásigényéhez igazított, tágas, jól szellőző, könnyen tisztítható lakóhely elengedhetetlen! Ez nemcsak számára, de a gazdik számára is megnyugtató érzés.

Egy felelős gazdi észben tartja az orvosi vizsgálatok is!

A kutyák, de ugyanúgy például a macskák, nyulak számára is többféle védőoltás létezik, melyeket a rendszeres állatorvosi ellenőrzések során kapnak meg. Ezek védik őket a vírusos megbetegedésektől, melyből néhány az emberre is veszélyes lehet. Véssük kőbe – vagy legalább a naptárunkba – a védőoltások időpontjait, hiszen ez az egyik legfontosabb dolog, ami védi kedvencünk egészségét! Igaz, az őszi-téli időszakban kevésbé jellemző, de jobb félni, mint megijedni: a kullancsok, vérszívók, paraziták elleni védelemre is mindig fordítsunk kellő figyelmet!

Mozgás és a sétaidő

A kutyáknak lételemük a mozgás. Az egyes kutyafajták mozgásigénye eltérő, de függ az adott állat életkorától is. A tacskók ugyan kis termetűek, mégis nagy a mozgásigényük. A bernáthegyi nagytestű fajta, de lomha természete miatt kevesebb sétát igényel. A lakásban tartott kutyák naponta háromszor legalább fél órás kimenőt kell, hogy kapjanak.

Most, hogy sokkal korábban sötétedik, mint nyáron, akarva-akaratlanul belecsúszunk abba, hogy a délutáni sétaidőt is sötétben tesszük meg. Egy felelős gazdi pedig felkészül és alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez is: fontos, hogy ne csak magunknak, hanem a kutyánk számára is biztosítsunk jól látható, fényvisszaverő hámot, nyakörvet, bilétát vagy vezetőt. Ezáltal, ha elkóborol, látjuk, merre jár, mit csinál. A baj így könnyedén elkerülhető!

Fontos! Az elkóborlást könnyedén meg tudjuk akadályozni, ha van nálunk egy kis jutalomfalat. Olyan, aminek kutyánk nem tud ellenállni. A kedvenc jutalomfalatja mindig elég motivációt jelent majd számára, hogy ne veszítsen minket szem elől, és az első hívó szóra visszatérjen hozzánk. 

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top