Családi főzőcske

Miért hízik a gyerekem?

Sok szülőnek fel sem tűnik, hogy túlsúlyos a gyermeke – ők csak a pufók angyalkát látják, aki majd kicsattan az egészségtől, és igen jó húsban van. Jobb esetben az óvónő vagy a tanító néni tapintatosan felhívja a figyelmüket a gyermek túlsúlyára, rosszabb esetben azonban továbbra is gyönyörködve szemlélik az utód gyarapodását, aki aztán felnőve nagy valószínűséggel kövérré és beteg emberré válik. Az alábbiak remélhetőleg felnyitják majd a szemét néhány elfogult szülőnek, de választ adnak azoknak is, akik felismerik a problémát, és fel is merik tenni maguknak a kérdést: miért hízik a gyerekem?

A gyermekkori elhízás nem jópofa dolog, hanem komoly probléma – éppen úgy, mint a felnőttek túlsúlya. Magyarországon minden negyedik iskolás gyermek túlsúlyos, ami azt mutatja, hogy egyáltalán nem kielégítően törődünk a gyermekinkkel a táplálkozás vonatkozásában, és ennek olyan következményei lehetnek már gyerekkorban is, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás éppen a magas koleszterinszint. Arról nem is beszélve, hogy a kövér gyerekekből nagy valószínűséggel kövér és beteg felnőttek válnak majd, akiknek nemcsak az egészségükkel, de a társadalmi beilleszkedéssel és saját magukkal, önképükkel, önbizalmukkal is komoly gondjaik lesznek.

Miért hízik a gyerekem?

Genetika – öröklött életmódproblémák és hormonbetegségek

A gyermekkori elhízás hátterében gyakran genetikai tényezők állnak: nem ritka, hogy a pufi gyerekeknek egyik vagy mindkét szülőjük is kövér. Azonban ez legtöbbször csupán öröklött hajlam, nem pedig elkerülhetetlen dolog, hiszen helyes táplálkozással a testsúly ilyen esetekben is kordában tartható. Az öröklöttség inkább abban nyilvánul meg, hogy a gyerekek átveszik a szülők rossz étkezési és életmódbeli szokásait, és a kiegyensúlyozatlan és rendszertelen étrend, valamint a kevés mozgás miatt híznak el. Más a helyzet azonban akkor, ha öröklött hormonbetegségről van szó: ez azonban viszonylag ritka, és általában akkor merül fel a gyanúja, ha a kövér gyermek szemmel láthatóan alacsonyabb is a kortársainál.

Helytelen étkezési szokások

A leggyakoribb oka a gyermekelhízásnak az otthonról hozott helytelen étkezési szokásokban keresendő. Ha ugyanis a szülők maguk sem helyeznek elegendő hangsúlyt az egészséges táplálkozásra, a kiegyensúlyozott, nyugodt, rendszeres étkezésekre és a testmozgásra, akkor ezt a mintát követi a gyermek, és fokozatosan túlsúlyossá válik, és ami még nagyobb baj, hogy ezeket a szokásokat a felnőtt életében is megtartja, de legalábbis igen nagy nehézségek árán tudja csak átalakítani. Az sem segít, ha a szülők nem az egészséges táplálkozás mintaképei, de közben a gyereket igyekeznek különféle módszerekkel – leggyakrabban kényszerítéssel – ránevelni az általuk helyesnek hitt, de nem követett étkezési szokásokra.

Miért hízik a gyerekem?

Ez könnyen vezethet újabb táplálkozási problémákhoz, például válogatóssághoz, anorexiához vagy bulimiához, hiszen a gyermek számára ösztönösen követendő szülői példa és az elvárások között olyan mély az ellentmondás, hogy az pszichésen is nagy megterhelést jelent a gyermeknek, és hosszú távon rossz beidegződésekhez, az evéshez kapcsolódó frusztrációkhoz vezet. Kimutatták, hogy az ilyen gyerekek jóval nagyobb arányban hajlamosak a hízásra az átlagnál. Velük szemben viszont jobb eséllyel maradnak karcsúk és egészségesek felnőttként is azok, akiknek a szüleik elvárásai és példája összhangban volt, és ahol következetes rendszert tartottak az étkezési szokásokkal kapcsolatban.

A gyermek elhízáshoz vezető leggyakoribb szülői balfogások a következők:

• az egészségtelen ételek készítése (pl. túl sok cukor, fehér liszt, só és állati eredetű zsír használata, kevés rost és gyümölcs az étlapon)
• rendszertelenség az étkezések idejében
• rossz hangulat az asztalnál
• kényszerítés az evésre
• napi 4-5 étkezés helyett megelégszenek 2-3-mal is
• nassolnivalókkal és édességekkel kényeztetik a gyereket
• az evést jutalmazásra és fegyelmezésre használják
• nem fordítanak elég figyelmet a gyermek folyadékpótlására
• soha nem főznek közösen, nem teszik élvezetessé az étkezéseket és azok előkészületeit
• nem úgy főznek, ahogy a gyermeknek ízlik
• nem tálalják elég vonzóan az ételeket

 

Még több táplálkozási tanács az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top