A közös főzőcskézés nem csupán kellemes időtöltés, de nagyon hasznos pedagógiai módszer is: ilyenkor játszva tanulhatja meg a gyermek az alapvető konyhai fogások mellett az egészséges táplálkozás szabályait. Ezen kívül természetes módon erősíti a családi kapcsolatokat, és alkalmat ad egy kis gondtalan, kötetlen csevegésre is. A főzés persze komoly és fontos munka, de annyira azért nem, hogy erre hivatkozva kizárjuk belőle a gyereket. Adjunk inkább neki lehetőséget, hogy kiélje a kreativitását, és kedvére maszatoljon a különféle alapanyagokkal – ezzel persze általában nem lendíti előre a dolgunkat, de életre szóló jó élményeket szerez a konyhai ténykedésről. Ha viszont olyan könnyen elkészíthető fogásokkal dolgozunk, mint az alábbi három recept, akkor még akár hasznát is vehetjük a szorgos gyermekkezeknek!
Brokkolifasírozott
A fasírozott gyors és egyszerű étel, amit gyakorlatilag minden étkezéskor tálalhatunk. Reggelire, ebédre és vacsorára is kitűnő önmagában és körettel is, de mivel hidegen is fogyasztható, akár az uzsonnás csomagba is pakolhatjuk a gyerekeknek. A hagyományos verzió természetesen hússal készül – mi viszont most a brokkolis verziót írjuk le. Ez sem bonyolultabb, és talán még egészségesebb is! Az elkészítésekor több mozzanatban is aktívan részt tudnak venni a gyerekek: nyugodtan rájuk bízhatjuk például a húsgombócok megformázását, de akár a massza fűszerezését, gyúrását is!
Hozzávalók (3 adag):
• 50 dkg brokkoli
• 1 db tojás
• 2 db zsemle
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 1 kávéskanál köménymag
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 közepes db vöröshagyma
• 1 ek napraforgó olaj
• 1 dl tej
• 4 ek zabpehely
• 1 bögre zsemlemorzsa (beleforgatni)
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon pici sóval üvegesre pirítjuk, a brokkolit pedig eközben sós vízben megfőzzük. Ezután a zsemléket és a zabpelyhet meglocsoljuk langyos tejjel. Amikor kihűlt a hagyma, a hozzávalókat összedolgozzuk, pihentetjük. Szükség szerint adhatunk hozzá még prézlit, ha túl lágy lenne a massza, sózzuk, fűszerezzük. Fasírozottat formálunk belőle, prézlibe forgatjuk, és olajban kisütjük.
Görög saláta
Kevés egészségesebb étel van a friss zöldségsalátáknál – ezek között is talán a legfinomabb a feta sajttal és olajbogyóval készült hagyományos görög saláta. Mivel semmilyen különösebb eljárást nem igényel, a zöldségek felszeletelésén kívül bármelyik munkafolyamatba bevonhatjuk már a kisebb gyerekeket is. Garantáltan élvezni fogják a például a maszatolást az öntet elkészítésekor, de a zöldségek és a feta összekeverésében is részt vehetnek!
Hozzávalók:
• 2 kígyóuborka
• 5-6 paradicsom
• 1 kisebb lila hagyma
• 1 nagy doboz feta sajt
• 1 kisebb konzerv magozott olajbogyó
• oregánó
az öntethez:
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál citromlé
• só
• bors
Elkészítés:
Az uborkát, a paradicsomot apró kockára, a hagymát is darabokra vágjuk. A fetát felkockázzuk. Az olajbogyóról a levét leöntjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük. A mártáshoz az olajban elkeverjük a citromlét, az oregánót, a sót, a borsot és átforgatjuk vele a hozzávalókat. Egy tálat salátalevéllel kibélelünk. Ráhalmozzuk a salátát, majd ízlés szerint kevés oregánóval szórjuk meg. Ha van időnk állni hagyni, az ízek jobban összeérnek.
Kókuszgolyó
Nagyon finom és rendkívül egyszerűen elkészíthető csemege, amit ráadásul nem kell sütni sem. A legtöbb gyerek imádja, és már a legkisebbek is segíthetnek az elkészítésében, a 7-8 évesek pedig kis segítséggel már akár önállóan is megcsinálhatják. Kitűnő fogás gyerekzsúrokra vagy csak úgy magában, hogy feldobjunk vele egy hideg, téli estét. A receptben mi nyírfacukrot használunk, így gyakorlatilag minden összetevője egészséges, nem csak ízletes!
Hozzávalók:
• 2 csomag kókusz
• 2 csomag háztartási keksz ledarálva
• 1 meggybefőtt
• 1 doboz kakaó
• nyírfacukor
• margarin
Elkészítés:
Összekeverünk egy csomag kókuszt, két csomag darált kekszet, 2-3 evőkanál kakaót, 2-3 evőkanál nyírfacukrot. A masszához hozzáadunk 3-4 evőkanál margarint, hogy összeálljon, majd gyúrás közben lassan annyi tejet adagolunk hozzá, hogy formázható legyen. Ezután meggyúrjuk a golyócskákat (ekkor tesszük a közepébe a meggyet, de ez el is hagyható), majd megforgatjuk a kókuszreszelékben. Egy-két órára hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is!