Dobd fel a napod!

Változtasd meg a környezeted – rendezd át a lakást

Rendkívül frissítően hat az emberre a környezetváltozás, de nincs mindig mód rá, hogy magunk mögött hagyjuk egy időre a helyet, ahol élünk. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha már maradnunk kell, változtassuk meg a minket körülvevő világot!
Változtasd meg a környezeted – rendezd át a lakást

Bizonyára már te is sokszor szerettél volna elszakadni attól a helytől – legalább pár napra –, ahol élsz, dolgozol, és napról napra végrehajtod ugyanazokat a rutintevékenységeket. A mókuskereket elhagyni nem könnyű, néha pedig egyenesen lehetetlen, de azért van néhány hatásos módszer, amikkel időről időre egy kis szívderítő változatosságot hozhatsz a megszokott, monoton napokba.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy átalakítod a környezeted, ha már elhagyni nem tudod. Mikor már belefáradtál az egyhangúságba, nagyon jótékonyan tudja feldobni a napodat, ha átrendezed kicsit a lakásod vagy akár munkahelyed, irodád. Néha elég csak egy-egy új tárgyat bevinni a térbe, és már önmagában ez is megváltoztatja egy szoba atmoszféráját, máskor viszont bizony rá kell szánni néhány órát és a régi koncepciót elsöpörve teljesen át kell rendezni a lakást. Nem lakásfelújításról van ilyenkor szó, csupán átrendezésről, aminek a lényege, hogy gyorsan, költségek nélkül és látványosan változtass a környezeteden a jó hangulatod érdekében.

Dekorálj virággal és képekkel

A legegyszerűbb változtatás a virág. Ha sivárnak látod a környezeted egy cserepes növény beszerzésével sok örömet tudsz magadnak szerezni. Nem csupán a látványukkal teszik kellemesebbé a belső tereket a szobanövények, hanem egy picit átformálják a te napjaidat is, mivel gondoskodást igényelnek.

A következő könnyű változás, ha a fali dekorációt újragondolod. Az otthonában rendszerint mindenkinek lógnak a falán képek, amik igen erősen rányomják bélyegüket az adott helyiség hangulatára. Ha fel szeretnéd dobni gyorsan a napod, fogd ezeket a képeket és cserélgesd át őket, és meglátod, egészen új kisugárzása lesz a szobának. Még jobb ötlet és talán még inkább felderíti a napod, ha új képet vásárolsz vagy olyan tárgyat veszel, amit kifüggeszthetsz a falra. Ha ehhez nincs kedved, keresgélj az otthoni fotógyűjteményben és kereteztess be egy kedves, jó emlékeket felidéző fényképet, amit kitehetsz akár a lakásban, akár az irodában. Meglátod, ez új színt hoz majd mindennapjaidba!

Változtasd meg a környezeted – rendezd át a lakást


Mozgasd át a bútorokat

A képek után – ha még drasztikusabb változást szeretnél – mozgasd át a bútorokat. Ez kicsit körülményesebb és általában segítséget is igényel, de mindenképpen nagy hatású megoldás. Egy munkahelyen persze nem tehet ilyesmit kényére-kedvére az ember, hiszen alkalmazkodnia kell a kollégákhoz, de otthon szabadon eldöntheted, minek hol a helye. Ha kifejezetten az a cél az átrendezéssel, hogy jótékony változást idézzen elő a hangulatodban, érdemes tanulmányozni a fengsuj térrendezési tanácsait. Sokan a zsigereikben érzik, melyik tárgynak hol van a legideálisabb hely, míg másokban ez a képesség nem olyan erős, és néha a legjobb szándékuk ellenére is úgy rendezik be a környezetüket, hogy az nincs jó hatással az életvitelükre, közérzetükre. Nekik érdemes “könyvből” végezni az ilyen átalakításokat.

Vigyél bele színt

A lehetőségek közül a végére hagytuk a legkörülményesebb, időigényesebb és költségesebb megoldást. No azért ezek sem kerülnek hetekbe és nem fogják a vagyonunkat felemészteni, de mindenképpen bonyolultabb a kivitelezésük annál, mint ha csak egy új képet szögelünk a falra. A festésről és új bútorok vásárlásáról van szó. Ha tartósan szeretnéd feldobni a hangulatod – és egy pár óra bosszúságot okozni párodnak –, fesd át a lakást. Időről időre mindenképpen szükség van tisztasági festésekre, meszelésre, és ha már meg kell ejteni ezt a kosszal és fáradtsággal járó procedúrát, akkor kösd egybe egy kis újítással: keverj új, friss színeket. Légy merész, és használj akár több színt is, de azért előtte tanulmányozd a szobafestés alapszabályait. Például jól meghatározható, hogy milyen színek tesznek jót kicsi, keskeny szobáknak, mi “áll jól” az alacsony vagy éppen a magas mennyezetnek, melyik tónussal hozható ki a legtöbb a nagy terekből. Alkalmazd ezeket a tanácsokat, és vidd bele a színkomponálásba a saját egyéniséged, és a végeredmény garantáltan elégedetté tesz, és megvidámítja a rutintól már kissé megfakult napjaid!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top