Egészség

Visszatérő vírusok

A legtöbbet elég egyszer legyőzni, tudjuk. Hogy védekezzünk azok ellen, amelyek újra jelentkeznek?

Egyes vírusok hűségesebbek, mint az újdonsült házastárs: megkedvelik a szervezeted, hogy azután soha ne hagyjanak el téged. Hónapokon, éveken vagy akár évtizedeken keresztül is szunnyadhatnak, majd – alighogy az immunrendszer védekezési szintje csökken – felélednek. A védekezés hatékonysága sokféle okból csökkenhet, ilyen például a stressz, a sok munka, a legkülönfélébb betegségek, a hosszadalmas antibiotikum-terápiák vagy érzelmi megrázkódtatások.

Visszatérő vírusok

Melyek a legkitartóbbak? – kérdeztük dr. Mészner Zsófiától, a fertőző betegségek szakorvosától, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Igazgatójától.
– Az emberi szervezetben betegséget okozó, úgynevezett humán herpeszvírusok közül kettővel előbb-utóbb majdnem mindenki találkozik. Az egyik a herpesz szimplex vírus (HSV), amely kellemetlen, apró hólyagokkal induló sebet okoz az ajkakon (ajakherpesz), illetve a nemi szerveken (genitális herpesz), a másik pedig a bárányhimlővírus, amely felnőttkorban is újra aktiválódhat, más formában, a jellegzetes gyerekkori betegségtől eltérő tünetekkel (övsömör vagy herpesz zoszter).
– Léteznek ezenkívül olyan vírusok is, amelyekkel szemben nem válunk védetté az átvészelt betegség után sem, ismét megbetegedhetünk. Erre jó példa az ugyancsak a herpeszvírus családjába tartozó citomegalovírus (CMV), amellyel a népesség mintegy 90 százaléka találkozik élete során, és nem teljes mértékben hatásos védőanyagokat fejleszt ki ellene. A mononukleózis vírusa – szintén humán herpeszvírus – ezzel szemben az ép immunrendszerűekben nem támadhat kétszer, igaz, a betegség maradványtünete, a fáradtság akár egy évig is eltarthat az átvészelt betegség után. A másik hasonlóan viselkedő, bár egészen más víruscsaládba sorolható kórokozó a humán papillómavírus (HPV), amely szexuális úton terjed, és a méhnyakat veszi célba – fejezi be a felsorolást dr. Mészner Zsófia.

Szent Antal tüze: övsömör

Ha gyerekkorodban már átestél a bárányhimlőn, tudnod kell, hogy ez nem tér vissza többé. De a kórokozó vírus, a VZV (varicella-zoszter vírus) évtizedek múlva újra jelentkezhet övsömör formájában, egyszer vagy akár többször is életed során. Égető érzést, kínzó fájdalmat okozhat bárhol, leggyakrabban a háton vagy a mellkas alatti részeken, vörös hólyagokkal, amelyek kifakadnak, és varas nyomokat hagynak maguk után.

Visszatérő vírusok

A tüneteket enyhíti az egy hétig szedett vírusellenes gyógyszer, amelyet gyulladáscsökkentővel is szoktak kombinálni. A hűsítő rázókeverék használatát szakértőnk nem ajánlja, mivel a tapasztalatok szerint elősegítheti a kiütések bakteriális felülfertőződését. Ha nagyon fájdalmasak a kiütések, fájdalom-csillapítóra is szükség lehet.

HPV: ne hagyd ki a szűrést!

A HPV-nek, azaz a humán papillómavírusnak több mint százharminc altípusa létezik, és bármelyikkel megfertőződhetünk. Ezek közül több típus, leggyakrabban a 16-os és a 18-as törzsek a méhnyakrákkal bizonyíthatóan összefüggésbe hozhatók – mondja dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, a G1 Intézet igazgatója. Az úgynevezett alacsony kockázati csoportba tartozó HPV vírusok felelősek a nemi szerveken kialakuló szemölcsökért, azaz a kondilómákért. Magasabb kockázati csoportba azok tartoznak, akik gyakran (egy évben háromszor vagy akár annál is többször) váltogatják partnereiket, dohányoznak, hormonális fogamzásgátlót szednek, és nem védekeznek gumi óvszerrel. A fertőzés nem okoz tüneteket, ezért szűrővizsgálat nélkül nem fogod észrevenni, hogy van-e okod aggodalomra.

Mit tehetsz?
Használj gumi óvszert, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez sem jelent százszázalékos védelmet! Vedd igénybe legalább évente, kockázati csoportba tartozóknál még ennél is gyakrabban a méhnyakrákszűrést – javasolja dr. Szőnyi György. Ekkor sejtmintát vesznek a méhnyakról, és ebben kóros hámelváltozások nyomait keresik mikroszkóppal.  A HPV bizonyos, leggyakrabban méhnyakrákot okozó fajtái ellen védőoltás is létezik, erről a háziorvostól vagy a nőgyógyásztól érdeklődhetünk.
Bővebben az oltásról: www.hpvinfo.hu, www.hpvcentrum.hu

Bárányhimlő másodszor?

Általában csak egyszer lehet elkapni, szerencsés esetben gyerekkorban, mert a felnőtteket sokkal jobban megviselik a tünetek, súlyosabb lefolyású a betegség. A diagnózist a jellegzetes hólyagos kiütés alapján mondják ki, ám tévedni azért lehet, különösen akkor, ha csak kevés, nem jellegzetes kiütés látható – állítja dr. Mészner Zsófia. – Bárányhimlő ellen létezik védőoltás is, ami ugyan nem tartozik a kötelezők közé Magyarországon, de érdemes beadatni egyévesnél idősebbeknek. Ha valaki gyerekkorában nem volt bárányhimlős, jól teszi, ha beoltatja magát, így megelőzheti azt a nem éppen szerencsés esetet, hogy éppen a várandóssága idején vagy a szülés körüli napokban lesz bárányhimlős. Ez mind a leendő édesanyára, mind az újszülöttre kockázattal járhat, az újszülött például anyai ellenanyagok hiányában nagyon súlyosan megbetegedhet, nála a bárányhimlő kezelés nélkül akár halálos kimenetelű is lehet.
Bővebben az oltásról és a betegség lehetséges szövődményeiről: www.gyermekbetegsegek.hu

Visszatérő vírusokAjakherpesz: elég egy kis napsütés?

A HSV-1-től, azaz a herpesz szimplex vírustól nem tudsz megszabadulni, ha már egyszer megfertőződtél vele. Ha már behatolt a nyálkahártyába (akár egy csók következményeként), az idegdúcokban él tovább, majd az érintettek egy részénél ki-kiújulva gyakran okoz tüneteket, főként olyankor, amikor az illető immunrendszere éppen nincs „csúcsformában”.

Mit tehetsz?
Magát a fertőzést sajnos nem lehet megelőzni, legalábbis az orvostudomány mai állása szerint még nem – folyamatban van a védőoltás kifejlesztése. A heveny fertőzést speciális vírusölő krémmel kell kezelni az első tünetek jelentkezése előtti zsibbadó érzéstől kezdve minél előbb, naponta többször is – tanácsolja szakértőnk. Aki visszatérő, akár havonta jelentkező ajakherpeszben szenved, annak az orvos vírusellenes gyógyszert is javasolhat.

Egyes vizsgálatok szerint ha a páciens hat hónapig megszakítás nélkül szedi, az esetek negyven százalékában ritkábban aktiválódik újra a herpeszvírus.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top