Egészség

Gyógyító gyümölcsök: a narancs

A narancs már az illatával is elvarázsol: betölti az egész szobát, és része az ünnepi hangulatnak. Ahogy megérzed, azonnal megkívánod néha fanyar, néha édes ízét, amelyet hosszú ideig a szádban érzel.

De mindezek mellett nagyon fontos megemlíteni gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmát, amely nagy szerepet játszik az egészség megőrzésében.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, kisebb mennyiségben pedig K- és B-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat, ezért fogyasztása – főleg a téli időszakban – kifejezetten ajánlott. Kiváló a bőrrendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett tisztítja az emésztőrendszert, erősíti a hajszálerek falát, valamint a szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van. Mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony, így azok is bátran fogyaszthatják, akik súlyfölösleggel küzdenek.

Gyógyító gyümölcsök: a narancs„Ha egy mozgalmas nap után feszülten megyünk haza, vagy a komor téli időjárás miatt olykor kedvetlenek és levertek vagyunk, akkor mindenképp ajánlott egy kellemes, illóolajos fürdő. A narancs ugyanis nyugtatja az idegrendszert, ezáltal ellazít és javítja a közérzetünket. Szűrt leve kiváló kozmetikum: megnyugtatja a kipirosodott bőrt és gátolja a hámlást.  Ha pedig szegfűszeggel tűzdeled meg, az egész lakást illatosíthatod vele” – mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár életház orvosa és életmód-tanácsadója.

Vásárlásnál a súlyos, kemény, vékony héjú gyümölcsöt válasszuk. A narancs a hűtőben akár több hétig is eláll, de ha szobahőmérsékleten tároljuk, akkor minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, ugyanis néhány napon belül száradásnak indul. A szükséges mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlásához heti 2-3 alkalommal két deciliternyi frissen facsart narancslé fogyasztása is javasolt.

Narancsos süti zabkorpából
Hozzávalók: 1 db narancs, 1 db tojás, 1 narancs lereszelt héja, 1,5 dl tejföl, 100 g zabkorpa, sütőpor, méz.
Elkészítés: Keverd össze a tejfölt, a zabkorpát, a tojást, a lereszelt narancshéjat, a sütőport és a mézet, majd hagyd állni 1 órát. Ezután add hozzá a sütőport és a tésztát tedd bele a sütőformába. A narancsokat szedd gerezdekre és nyomkodd a tészta tejére. 200 fokon, körülbelül félóra alatt elkészül ez az egészséges és finom desszert.

Narancsos sütőtökleves gyömbérrel
Hozzávalók: 1 sütőtök, 1 db lila hagyma, só, bors, gyömbér, 1 db sárgarépa, reszelt narancshéj, olívaolaj, tökmag, reszelt sajt, 1 db édesburgonya, 2 dl tejszín
Elkészítés: Vágd apró darabokra a zöldségeket, pirítsd meg az olívaolajon, fűszerezd ízlés szerint, majd öntsd fel vízzel és főzd puhára. Ha megfőtt, turmixold össze, és tedd bele a tejszínt. Tálaláskor szórd meg sajttal és tedd bele a tökmagot, végül szórd bele a narancshéjat.

Forrás: Napsugár Életház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top