Egészség

Mozgással a rák ellen

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a rendszeres mozgás komoly megelőző hatással bír a vastagbélrák vonatkozásában.
Mozgással a rák ellen „Minden betegségnek megvan a maga meséje”

Bizonyítható hatás

Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport vállalkozott arra, hogy az eddig megjelent tanulmányokból összesítést készítve véleményt alkosson a mozgás vastagbélrák-megelőző hatásáról. A kutatók összesen 20 olyan tanulmányt találtak és elemeztek, melyek az utóbbi években a vastagbél-adenoma (vastagbélrákot megelőző elváltozás) és a fizikai terhelés, mozgás kapcsolatát vizsgálták.

A British Journal of Cancer című lapban publikált eredmények azt mutatták, hogy szoros, fordított összefüggés van a fizikai aktivitás mértéke és a vastagbél-adenoma megjelenése, gyakorisága között. Azaz minél többet mozog valaki, annál kevesebb adenomája van. Ez az összefüggés ugyanúgy fennáll férfiak, mint nők esetében. Ezzel a tanulmány újabb erős bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a mozgás jelentős szereppel bírhat a vastagbélrák megelőzésében.

Elkezdeni sosem késő

Mozgással a rák ellenKorábban a Washington University és az American Cancer Society is vizsgálták, milyen hatással lehet a mozgás a vastagbélrák kialakulására és az ebből következő halálozásokra. A felmérés során 150 000 férfi és nő fizikai aktivitását követték nyomon 1982 és 1997 között, és összevetették az 1998 és 2005 közt kialakult vastagbélrák-diagnózisok és az ugyanebben az időszakban bekövetkezett rák miatti halálozások számával. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak volt a legkisebb esélyük a végzetes kimenetelű vastagbélrákra, akik legalább 10 évig rendszeresen mozogtak.   

– Immár kétségtelen, hogy a felnőttkori aktivitás jelentősen csökkenti a különböző daganatos betegségek, így a vastagbélrák miatti halálozás esélyét – összegzi a tapasztalatokat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője. – Sokan csak legyintenek az ilyen figyelmeztetésekre, mondván, nekik már úgyis túl késő elkezdeni a mozgás és az egészségtudatos életet. Fontos tudni, hogy sosem késő, de az is igaz, hogy sosem túl korai, már gyermekkortól erre kell nevelni a gyerekeket. A rendszeres mozgás ugyanis nemcsak a vastagbélrák kialakulását, illetve az e miatti halálozás rizikóját csökkenti, de a szívbetegségekét és a cukorbetegségét is.

A szűrés is életet menthet

A rendszeres sportolás sokakban a hosszútávfutás és a napi többórás edzések képzetét kelti, és ez elrettentő lehet. Holott az egészségmegőrzés szempontjából már napi 30 perces mozgásnak is hatalmas jelentősége van, ráadásul ezáltal javul a mentális, a lelki állapot és az önértékelés is. Sőt a mozgás akkor is hatékony, ha esetleg már diagnosztizálták a daganatos betegséget. Bizonyíték van rá, hogy a fizikai aktivitás visszaszorítja a rák kiújulásának, illetve a halálozásnak az esélyét. Ezen felül sokat tehetünk önmagunkért, ha rendszeresen részt veszünk olyan speciális vizsgálatokon, mint a vastagbélrákszűrés, amely még idejekorán kimutathatja a betegséget, jóval kedvezőbb életkilátásokat biztosítva.   

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top