Életmód

Válasszunk táncot!

A tánc mindkét agyféltekét megmozgatja, fejleszti a koncentrációs készséget és az önkifejezést, javítja a tartást. Miközben a ritmusra lépkedsz, örökre megszabadulhatsz a gátlásoktól. Három új mozgásformát ajánlunk.
Válasszunk táncot!
Olvass tovább!
Találd meg az igazit!

A legtöbben vágyunk a táncra, mert kortól függetlenül felszabadítja a testet és a lelket. Boldogsághormont termel, jókedvre derít, és feledteti a problémákat. De miért érdemes legalább egyszer kipróbálni, mennyivel nyújt többet a tánc, mint egy erősítő óra? Miközben a testedre figyelsz, legmélyebb érzéseiddel, ösztöneiddel is szembesülhetsz!

Közös játék és önismeret: quimera

A mozgás típusa: Santiago Maciel mexikói származású profi táncos-sportoló álmodta meg és fejlesztette ki. A salsaelemeket és a sportból ismert mozdulatokat ötvözte, így született a quimera.

Az izommunka helye: Egyaránt edzi a külső nagy izmokat és a mélyizmokat is, a fizikai terhelés itt olykor intenzívebb, mint az egyéb társastáncokban. Erősíti a vádlit, a far, a comb és a csípőhorpasz izmait: a nagy horpaszizmot és a csípőizmot. Tánc közben dolgozik a hát és a kar is, de a legerőteljesebben a láb és a fenék területén okoz izomlázat.

Előnye
: Nagyon tudatos mozgásra késztet, mivel a mozdulatok kifinomultak, a mélyizmok végig dolgoznak. Már az első órán megtanulod, milyen fontos a helyes testtartás, hiszen csak így működik a kommunikáció közted és a partnered közt, így tudtok harmonikusan együtt mozogni. Intenzív zsírégető mozgás, rövid időn belül látványosan formálja a testet.

Hatásai: Nem látható, ám annál jobban érezhető energiacsatornát épít a táncpartnerek között. Észrevétlenül tanulsz saját magadról és a kapcsolataidról.
Megérezheted, hogyan találkozik a függetlenség és a közös játék a táncparketten csakúgy, mint a párkapcsolatban. Tiszteletre, őszinteségre késztet, miközben megfigyelheted, miként változik a tested és a lelked hétről hétre.

Ezt válaszd, ha nem állandóan ismétlődő koreográfiára, inkább némi változatosságra vágysz, és a rögtönzésre is nyitott vagy. Az alaplépések és a további mozdulatok elsajátítása közben az oktató nagy hangsúlyt fektet a két fél közötti kapcsolat megteremtésére. Ez teszi lehetővé, hogy később magatoktól találjátok meg a zenéhez és a kedvetekhez leginkább illő lépéseket.

Így kezdd el: Az első órára érkezz nyitottan, kíváncsian, gátlások nélkül. Az alaplépések megtanulása egyáltalán nem nehéz, a tánc örömét pedig nagyon hamar felfedezheted. Válassz kényelmes cipőt, aminek nem tapad a talpa! Jó, ha a kedvesedet is el tudod csábítani legalább egy quimeraórára, de nem probléma, ha pár nélkül érkezel.

Itt kipróbálhatod: Folyondár Vasas Sport- és Táncközpont, 1037 Budapest, Folyondár u. 15. Tel.: +36 1 244 8850 www.folyondar.hu


Szenvedélyes és feszes: argentin tangó

Válasszunk táncot!A mozgás típusa: Ez a táncstílus Uruguay, illetve Argentína területén született. Nincs még egy olyan társastánc, amelyben a lábmunka ennyire intenzív és sokszínű lenne! A lábmozgás önmagában kifejező, ezt egészíti ki az egyedi testtartás. Az argentin tangó hangulatában is sokféle: lehet melankolikus vagy vidám, drámaian szenvedélyes vagy inkább érzéki. Úgy tartják, ez a tánc legmélyebb érzelmeinket és vágyainkat tükrözi.

Az izommunka helye
: Mivel különleges, feszes testtartást igényel, a felső és az alsó hátizmokat is alaposan megmozgatja. Intenzíven dolgozik még a nagy farizom és a láb összes izomzata. Haladóknál a karmunka is jelentős, így a bicepsz és a tricepsz is erősödik.

Előnye: Elegáns és szenvedélyes. Abban is segít, hogy megismerd, milyen mély, esetleg eltemetett, elfojtott érzelmek tombolnak a lelkedben. A legelső alaplépések hamar elsajátíthatók, de a vezetés kulcsfontosságú − gyakorlott partner mellett szinte magától értetődő, hogyan, melyik irányba lépj.

Hatásai: Szinte az összes izmodat erősíti, javítja a testtartást. Felébreszti a szenvedélyt, megkönnyíti a kapcsolatok kialakítását. Kecsesebbé teszi a mozdulataidat, így járás közben is szebben mozogsz majd.

Ezt válaszd, ha vonzódsz az erotikusabb táncokhoz, és nem zavar, hogy olykor csak centiméterek választanak el a partneredtől.

Így kezdd el: A kezdő órán elsajátít-hatod az első alaplépéseket. Figyelj a partneredre, mert ő azt is megtanulja, hogyan vezessen téged. Hangolódj rá, és csak kövesd, ne a lábadat figyeld, emeld fel a fejed!

Itt kipróbálhatod
:  Folyondár Vasas Sport- és Táncközpont, 1037 Budapest, Folyondár u. 15. Tel.: +36 1 244 8850 www.folyondar.hu

Nőies és ösztönös: nősténytánc

Válasszunk táncot!A mozgás típusa: A női energiákat felébresztő edzésprogram, mely a világ ősi termékenységi táncait ötvözi. Az órákon a tüzes afrikai, a brazil, a karibi, a hawaii és a közel-keleti női táncokban merülhetsz el.

Az izommunka helye: Mivel alaposan megmozgatja a medencét, néhány hónap alatt feszesebbé válik a farizom. Karcsúsítja a derekat, formálja a hasat, a combizmot is fejleszti, de mivel több-nyire hajlítva van a térd, az ízületeket kíméli. A hátizmok végig erőteljes terhelés alatt állnak.

Előnye: Önfeledt, intenzív mozgás. Felébreszti a nőiességet, erősebbé teszi kisugárzást. A táncban alkalmazott testtartás: a domináns mellkas, a nyújtott gerinc és a laza csípő az emberiség ősi nyelvén azt jelenti: „én vagyok a tökéletes választás”. Mivel ez a jelentés minden emberben genetikailag kódolt, a megváltozott testtartás és mozgás az élet különböző területein (üzlet, párkapcsolat, tanulás) sikereket hozhat.

Hatásai: A gerinc nyújtása és a térd hajlítása lazítja a csípő mozgását. Segíti még a földdel való kapcsolat, a stabilitás érzékelését. Előfordulhat, hogy a törzsi termékenységi tánc valóban termékenyebbé tesz. Ahelyett, hogy kifárasztana, energiával tölt fel. Megnyitja a gyökér-, a szex- és a köldökcsakrát, növelheti a szexuális funkciókat, elűzi a gátlásokat.

Ezt válaszd, ha érdekel, miként járják termékenységi táncukat a hawaii nők a vulkánok tetején, hogy felkeltsék a polinéz hajósok figyelmét, válaszd a hula-hula kurzust. Ha a dobok ritmusára lüktető táncok inspirálnak, az „afronőstény” órát próbáld ki.

Így kezdd el
: Érkezz laza, kényelmes öltözetben, a derekadra érdemes a gyökér-, a szex- és a köldökcsakra működését harmonizáló piros, narancs vagy sárga kendőt kötni. Ez súlyt képez a derekadon, így jobban érzékeled a mozdulatok dinamikáját a csípőtájékon. Bármikor bekapcsolódhatsz, mert minden óra elején újra megmutatja az oktató a helyes testtartást, és segít megtalálni azt a pontot, ahol a medence a legszabadabban mozog.

Itt kipróbálhatod: Fazekas Fitness & Dance Club, VIII., Rigó u. 16.

 

Válasszunk táncot!A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szilveszterig lefogyok?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top