Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Nem akarnak eutanáziát a bezártságszindrómás betegek

A súlyos agyvérzésen átesett emberek olykor csak a szemüket képesek mozgatni és beszélni sem tudnak. Élni viszont akarnak.
 Nem akarnak eutanáziát a bezártság-szindrómás emberek Olvass tovább!
Két szívvel él a férfi

A legtöbb beteg, akit a saját teste tart fogva, boldog, hallani sem akar az eutanáziáról – derül ki az eddigi legnagyobb kutatásból, amelyet bezártságszindrómás embereken végeztek.

A kutatást a British Medical Journal közölte, melynek kapcsán nagy vitát kavart az a felvetés, hogy vajon a reménytelen sorsú embereknek, akik ebben a betegségben szenvednek, meg kell-e adni az esélyt az eutanáziára. A bezártságszindróma egy ritka neurológiai betegség, amely bénultsággal (kivéve a szemmozgató izmokat) és némasággal jár. Általában súlyos agyi trauma (pl. agyvérzés) következtében alakul ki. A beteg a tudatánál van, gondolkodása ép, mondanivalóját a szem mozgatásával vagy pislogással tudja közölni. A kutatás során a bezártságszindrómások francia szövetségének tagjait vizsgálták. A betegek háromnegyede boldognak érezte magát, csupán 7 százalék mondta azt, hogy szeretne eutanáziát, a többségnek soha nem voltak öngyilkos gondolatai.

A felmérést végző belga és francia szakemberek szerint nem helyes felajánlani az eutanázia lehetőségét közvetlenül a trauma után, mindenképpen későbbre kellene azt halasztani. Sőt, helyette inkább arról kellene biztosítani a betegeket, hogy megfelelő ápolás mellett még élhetnek teljes életet, boldogan.

Forrás: dailymail.co.uk

Te bedőlsz az álhíreknek?

Hiába az elővigyázatosság, napjainkban nem nehéz belefutni egy-egy álhírbe, összeesküvés-elméletbe, ügyesen vagy kevésbé ügyesen manipulált fotóba, trükkösen szerkesztett videóba. Teszteld a tudásodat, lássuk, mennyire látsz át a szitán!

TESZT KITÖLTÉSE

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top