Egészség

Győzd le az influenzát!

Már alaposan benne járunk az influenzaszezonban, így nem árt tudnod, mit tehetsz, hogy elkerüld a betegséget. Na és hogy mit tegyél, ha mégis ledönt a vírus a lábadról.
Győzd le az influenzát! Hüvelyi gőzöléssel a fertőzések ellen

A téli, kora tavaszi időszakra jellemző megfázásos, légúti fertőzéseket sokan – tévesen – influenzának gondolják. Pedig az efféle betegségeket néhány baktérium mellett legalább öt különböző víruscsalád okozhatja. De akkor honnan tudhatod, hogy influenzás vagy-e? Az egyéb megfázásos betegségekkel összehasonlítva a legfontosabb különbség, hogy az influenza kezdetén teljesen hiányoznak az úgynevezett hurutos tünetek: nincs orrfolyás, tüsszögés, nátha. Helyettük többnyire a magas láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig a száraz köhögés jellemző.

Az influenzavírus cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel kapható el, s leginkább abban tér el a többi megfázásos betegségtől, hogy gyorsabban terjed és súlyosabb szövődményekkel járhat. Jó tudni, hogy a kórokozó már akkor is fertőz, amikor még nem okoz tüneteket. A betegség lappangási ideje egy–négy nap.

Az influenza megelőzése

Immunerősítés
Rengeteg múlik a kondíciódon. Torna, futás, séta a szabad levegőn – minden jó, ami átmozgat. Legalább ilyen fontos az egészséges, változatos étrend, amit kiegészíthetsz – különösen a téli hónapokban – vitaminkészítményekkel. Kiválasztásukhoz és a helyes adagoláshoz kérd háziorvosod tanácsát!
Immunrendszeredet homeopátiás készítményekkel is erősítheted. Általános immunerősítő szer az Echinacea, alacsony hígításban. Az Oscillococcinum (heti egy fiola) szedését közvetlen fertőzésveszély esetén javasolják, például ha valamelyik közvetlen munkatársad, családtagod betegedett meg, illetve ha már érzed a betegség első tüneteit.

Higiénia
A fertőzés elkerülésének egyik legbiztosabb módja az általános higiénés szabályok betartása. Ezek közül a legfontosabb, hogy étkezések előtt, illetve amint hazaérsz, alaposan moss kezet. Ha pedig már elkaptad a betegséget, és mégis kénytelen vagy emberek közé menni, zsebkendőbe köhögj, tüsszents.

Ami sok, az sok!
Győzd le az influenzát!Ha megteheted, influenzajárvány idején kerüld a tömeget, különösen zárt térben. Ha ezt nem tudod megoldani, mert például tömegközlekedéssel jársz munkába, nyugodtan viselj szájmaszkot. Ez itthon talán kissé megmosolyogtató, de számos országban természetes látványnak számít.
Ha arra gyanakodsz, hogy esetleg elkaphattad a vírust, de a betegség tüneteit még nem észleled, sós vízzel átöblítheted az orrodat-szádat. A kórokozók itt telepednek meg először, így eltávolíthatók. Azonban a napi gyakorisággal végzett sós vizes öblögetést nem ajánlják, mert szárítja a nyálkahártyát.
Azokon a helyeken, ahol sok ember tartózkodik huzamosabb ideig összezárva (munkahelyeken, közintézményekben, óvodákban, iskolákban), illóolajok párologtatásával fertőtleníthető a levegő. Erre legjobb a citromfűolaj. A rendszeres szellőztetés nemcsak azért fontos, mert tisztítja a levegőt, hanem azért is, mert párás, meleg környezetben sokkal gyorsabban szaporodnak a kórokozók, mint szárazban és hűvösben.

Védőoltás
Az influenza vírusa folyamatosan változik, mutálódik, ezért nem lehet védőoltással egész életre szóló védettséget szerezni ellene, mint, mondjuk, a mumpsz vagy a rubeola esetében. Ezért amikor megváltozik a vírus, új oltóanyagot állítanak elő az aktuális járványügyi adatok alapján. A védettség körülbelül két hét alatt alakul ki, és csak az aktuális szezonra szól. Nem kötelező, de bizonyos krónikus betegségekben szenvedőknek (szív- és érrendszeri betegeknek, cukorbetegeknek, asztmásoknak) feltétlenül ajánlják. Ha bizonytalan vagy abban, hogy beadasd-e a magadnak vagy gyerekednek, fordulj bizalommal háziorvosodhoz vagy a gyermekorvoshoz!

Ha már elkaptad…

Nem kell antibiotikum!
Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az influenzát vírus okozza, nem baktérium, ezért az antibiotikumok teljesen hatástalanok ellene. Bizonyos szövődményei (például felnőtteknél bakteriális eredetű tüdőgyulladás, gyerekeknél középfülgyulladás) ellen az orvos írhat fel antibiotikumot, de orvosi javallat nélkül, pusztán az influenza tüneteire fölösleges, sőt káros antibiotikumot szedni!

Vedd komolyan!
Sokan próbálják lábon kihordani az influenzát, lázcsillapítóval, vitaminokkal felszerelkezve mennek munkába, esetleg gyereküket küldik betegen iskolába. Ez nagy hiba! Mivel a betegség könnyen és gyorsan terjed, a munkáltatóknak is hangsúlyozniuk kéne, hogy a beteg munkatárs maradjon otthon – ellenkező esetben ugyanis a kollégák nagy részét megfertőzve lényegesen nagyobb kárt okoz, mint ha néhány napig otthon maradt volna.

Gyógyulj otthon!

Az influenza, rossz híre ellenére, otthoni körülmények között, pihenéssel, vitaminokkal kúrálva általában könnyen és gyorsan gyógyul. Fogyassz sok folyadékot, és a közepes lázat (nagyjából 38,5 fokig) ne csillapítsd, mert a láz a legjobb vírusölő. Influenza esetén legtöbbször a betegállományba vétel miatt kell orvoshoz fordulnod.

Fordulj orvoshoz, ha…

Bizonyos esetekben azonban szükség lehet azonnali orvosi ellátásra. Ezek a következők:

Felnőttek esetében:
– ha nehezen lélegzik,
– ha mellkasi vagy hasi fájdalomra, nyomásérzésre panaszkodik,
– ha hirtelen erősen megszédül,
– ha zavart tudatállapotba kerül,
– ha súlyosan vagy hosszasan hány.
Gyerekek esetében:
– ha gyorsan, felszínesen lélegzik,
– ha bőrszíne kékes vagy szürkés lesz,
– ha súlyosan vagy hosszasan hány,
– ha ébreszthetetlen, vagy nem reagál.

Az orvos miért nem kapja el?

Biztos felmerült már benned, hogy vajon az orvosok miért nem kapják el az influenzát (és a többi betegséget). Ennek több oka van. Egyrészt betartják a fent leírt óvintézkedéseket: odafigyelnek immunrendszerük erősítésére, rendszeresen kezet mosnak, szellőztetnek a rendelőben. Másrészt a betegekkel csupán néhány percre találkoznak, nincsenek velük hosszan összezárva. Harmadrészt pedig a hosszú évek alatt szervezetük hozzáedződik a sokféle kórokozóhoz, és a legtöbb ellen kialakul a védettség. Negyedrészt pedig – de, elkapják. Az orvos is lehet beteg, ám valóban ritka az influenzajárvány idején ágynak eső háziorvos.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • A tartós fogyás hétköznapi titkai
  • 9+1 dolog, amit tudni kell az influenzáról
  • Túrógombóc túró nélkül?
  • Ússzuk meg a téli depressziót!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top