Egészség

Terhesen derült ki a mellrákja

Már 11 hetes terhes volt a kismama, amikor észlelte a gyanús csomót a mellében. Kiderült, mellrák.
Terhesen derült ki a mellrákja Emelkedik az emlőrák aránya a terhesek között

Bármelyik nő számára aggasztó lenne ez a hír, pláne, ha az első gyermekét várja közben.

Lisának és férjének, Ryannek sürgősen döntenie kellett abban, hogy a kismamát kezeljék-e inkább, vagy a születendő kisbabát védjék meg az esetleges mellékhatásoktól. Mrs. Bender orvosai mielőbbi operációt javasoltak, amit egy, a magzatot kímélő kemoterápia követett. Lisa haja ugyan kihullott az agresszív kezelés következtében, de a kisbaba, akinek jövő héten kellene megszületnie, jól van. „A rák kezelése nagyon legyengíti az embert. Iszonyúan megterheli a szervezetet. Az operáció megváltoztatta a testem, a hajam is kihullott” – mondja Lisa. Azonban ezzel még nincs vége a megpróbáltatásaiknak. A baba világra jötte után új, még agresszívebb kezelések veszik kezdetüket annak érdekében, hogy az újdonsült anyuka mihamarabb felgyógyuljon.

„Az ultrahangos vizsgálat során láthattuk, hogy a picinek van haja. Számomra ez azt jelképezi, hogy a testem megvédte őt a káros anyagoktól, és jól van – teszi hozzá Lisa. – Ugyan azt nem tudom befolyásolni, hogy milyen hosszú legyen az életem, de azt igen, hogy a jelenemet hogyan élem meg. A gyerekvállalás pedig igen fontos része ennek” – emeli ki a kismama.

Habár a terhesség alatti rákos megbetegedések ritkák, sajnos ez is egy olyan probléma, amivel mostanában gyakrabban találkozunk. A sokasodó esetek a gyerekvállalás kitolódásával hozhatók összefüggésbe, hiszen a nők nagy része harmincéves kora előtt manapság nem esik teherbe.  Egy svéd tanulmány szerint a várandósság alatti rákos megbetegedések száma 1963 és 2002 megduplázódott. Jó hír viszont, hogy bizonyos gyógyszerek biztonságosan használhatóak terhesség alatt is, mivel molekuláik túl nagyok ahhoz, hogy átjussanak a méhlepényen, így nem károsítják a magzatot.

– Szerencsére nem mindennapi esetről tesz említést a hír – mondja dr. Tekse István szülész-nőgyógyász. – Természetesen ilyenkor a ma elérhető gyógyszerek közül olyat kell alkalmazni, ami nem rendelkezik magzatkárosító hatással. Szülés után az édesanyát rögtön onkológiai ellátásban részesítik, amely jelenthet a beteg állapotától függően sebészeti kezelést, kemoterápiát vagy sugárkezelést, illetve adott esetben ezek kombinációját – magyarázza a Róbert Károly Klinika orvosa.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top