Egészség

Az arctalan férfi álma, hogy újra megcsókolja a kislányát

A rokonok szerint a transzplantáció túlmutat azon, amit elképzelhetőnek tartott az áramütéses balesetben teljes arcát elveszítő férfi.
Az arctalan férfi álma, hogy újra megcsókolja a kislányátPlasztika, de mikor?

Az apa napról napra közelebb kerül álmához, hogy megpuszilja gyermekét. Dallas Wien az első amerikai, aki teljes arcplasztikai műtéten esett túl. Egy 30 fős bostoni orvoscsapat 15 órán át operálta, és újraépítette a teljes arcát, beleértve az orrát, ajkát, bőrét, mimikai izmait és idegeit.
A férfi egy magasfeszültségű áramütéses balesetben veszítette el az arcát 2008 novemberében. Egy templom ablakát javította egy felvonóról, ami felett elvesztette a kontrollt, és az arcát leégette a magasfeszültség. Műtéte után most hónapokig tartó lábadozás vár rá.
A balesetet követő három hónapot az orvosok által előidézett kómában töltötte, amíg azok több mint 20 műtéti beavatkozást végeztek el rajta. Az orvosok azt gondolták, hogy nyaktól lebénul és soha többé nem lesz képes arra, hogy járjon és normális ételeket egyen. Mára azonban visszanyerte fittségét és naponta 15 fekvőtámaszt nyom.

A baleset előtt
A baleset előtt
Dallas 2008-ban veszítette el az arcát
Dallas 2008-ban veszítette el az arcát

„Minden nap egy új kihívás és egy újabb lehetőség a reményre és az örömre.” Műtéte előtt a férfi a Dallasi Reggeli Hírekben elmondta, kicsit ideges, ahogyan egy ilyen beavatkozás előtt természetes, és nagyon kíváncsi rá, hogy a műtét segítségével visszakaphatja-e az életét.
A férfi nagyapja elmondta, csodával határos, ami Dallasszal történt. Miután a baleset után először látta, soha nem gondolta volna, hogy felépül. De ő elhatározta, hogy meggyógyul és folytatja az életét. Most, a műtét után napról napra jobban van, beszél és folyamatosan csökkentik a gyógyszeradagját.
Amerikában ő a harmadik ember, aki arctranszplantátumot kapott. Az első 2008-ban Connie Culp, a második 2009-ben James Maki volt, ugyanebben a kórházban. De Dallas az első, akin az USA-ban az első teljes arcátültetést végrehajtották. Dallas Wiens egy hosszú várakozólista élére ugrott tavaly októberben, köszönhetően mentális eltökéltségének.

Az arctalan férfi álma, hogy újra megcsókolja a kislányát

A műtétet a kitűnő orvosi csapat mellett a legönzetlenebb emberi cselekedet, a szervadományozás tette lehetővé – emelte ki a New England-i Szervbank elnöke.
Az első teljes arcátültetésen a 31 éves spanyol Oscar esett át. 2005 óta 11 arctranszplantációra került sor világszerte, amelyből 9 sikerrel járt. Kínában egy beteg meghalt, miután abbahagyta gyógyszere szedését, egy francia férfi halálát pedig fertőzés okozta.

Kérdésünkre Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész elmondta, hogy az arcplasztikai műtétek súlyosságát az határozza meg, hogy az arc két része: a váz – csont és fogazat – és a kültakaró – izomrendszer, idegek, erek, zsírszövet és bőr – milyen mértékben roncsolódott.
Magyarországon is ismer olyan részleges arcplasztikai esetet, amikor egy motoros balesetben sérült betegnek a homlok frontális részén hiányzó csontszövetet kellett pótolni más testrészéből. A fogrendszer helyreállítása az állcsont rekonstrukcióján keresztül valósítható meg.  Az ér és bőr együttes újraépítése a sérült területen a mellplasztikához hasonlóan elképzelhető a has bőrének és érrendszerének részleges áthelyezésével.  Az igazi nehézség a mimikai izmok rekonstruálása, hiszen egy a donorról eltávolított mimikát életre kelteni nagyon nehéz az új arcon. A sikerhez elengedhetetlen, hogy a  beültetett szerv életképes tudjon maradni – akár a donor vesénél –  és beinduljon a vérellátás.
A műtét és a gyógyulás után kialakult arc egy az eredetihez képest mimikátlan tekintet,  ami a hétköznapi ember szemével talán nem a várt eredmény. Azonban ezek a rekonstrukciós műtétek nem is célozzák meg azt, hogy a beteg visszanyerje egykori arcát. Annak, aki egy új, talán ismeretlen, de emberhez méltó arccal lesz gazdagabb a műtét után, egy új, emberi élet lehetősége adatik meg.

Forrás: dailymail / Nők Lapja Café

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top