Egészség

A tüdőrákosok ötöde folytatja a dohányzást

A tüdőrákkal diagnosztizált emberek mintegy ötöde folytatja a dohányzást, ezzel veszélyezteti felépülését és életét.
A tüdőrákosok ötöde folytatja a dohányzást Miért menjünk tüdőszűrésre?

Az amerikai országos rákintézet által támogatott tanulmány eredményét a HealthDay című internetes egészségügyi portál idézte.

„A legnagyobb akadály a fatalizmus, az a hit, hogy már túl késő elhagyni a dohányzást” – hangsúlyozta Kathryn E. Weaver, a tanulmány vezető szerzője.

Felmérésükben a kutatók 742 rákbeteget és gondozóikat kérdezték ki, és megállapították, hogy a tüdődaganatos emberek 18 százaléka folytatta a dohányzást, holott az a tüdőrák vezető oka. A tüdőrákos pácienseket gondozók közül minden negyedik cigarettázott tovább. A gondozó leggyakrabban középkorú nő volt, általában a páciens párja. Sok esetben a daganatos beteg és gondozója együtt dohányzott, ami mindenképpen növeli egy másodlagos daganat kialakulásának kockázatát.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 200 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, ezek 80 százaléka kapcsolatba hozható a dohányzással. A szakemberek úgy vélik, hogy a tüdőrák felfedezése utáni időszak igen alkalmas, hogy a dohányzásról való leszokásra rábírják az érintetteket, egyúttal bátorítsák a családtagokat is, hogy támogatóan vegyenek részt a folyamatban.

A felmérés eredményeit a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.

 

Forrás: mti

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top