Egészség

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni

Mit gondolnak a magyarok a gyógyíthatatlan betegségekről, hol töltenék el életük utolsó szakaszát; mitől félnek leginkább – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ egy felmérés.
A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni Szülők, akik elveszítették gyermeküket

A gyógyíthatatlan betegség a mindennapokban

Az 1000 fős reprezentatív felmérés szerint a magyar családok közel felében (46 százalékában) fordult már elő gyógyíthatatlan betegség. Ez a szám is mutatja, hogy a magyar társadalmat mélyen átható problémáról van szó. Arra, hogy gyógyíthatatlan betegség esetén milyen körülmények között szeretne meghalni, saját bevallása szerint a magyarok 55 százaléka soha, 32 százaléka ritkán, míg 13 százaléka gyakran szokott gondolni.

Hol töltenénk életünk utolsó szakaszát?

A magyarok kétharmada, ha gyógyíthatatlan betegsége lenne, akkor élete utolsó szakaszát családja, szerettei körében szeretné eltölteni. Minden ötödik megkérdezett fájdalomcsillapítást és lelki gondozást egyaránt nyújtó szakintézményben töltené élete utolsó időszakát, míg a válaszadók 14 százaléka a kórházat választaná. Ez az adatsor is jól mutatja az otthoni ápolás fontosságát, amely a hospice-ellátás talán legfontosabb egészségügyi szolgáltatása.

Mitől félünk leginkább a gyógyíthatatlan betegségekkel kapcsolatban?

A magyarok leginkább a szeretteik elvesztésétől félnének, ha kiderülne, hogy gyógyíthatatlan betegségük van. Szintén sokan aggódnak amiatt, hogy mások terhére lesznek, illetve hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. A megkérdezettek 62 százaléka a fájdalomtól is fél, míg a válaszadók fele a betegsége miatti folyamatos sajnálkozástól is tart.

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni

„Ez az adatsor is jól példázza, hogy a fájdalomcsillapítás, amely a palliatív ellátás központi eleme, mennyire fontos. S a legújabb tudományos eredmények felhasználásával a betegek fájdalomérzete csökkenthető, így életminőségük nagymértékben javul” – fejtette ki dr. Muszbek Katalin. – A legtöbb beteg számára talán  az az egyik legfontosabb tapasztalat, hogy amikor bekerülnek a hospice-ellátásba, akkor az általunk alkalmazott szakmai-ápolási módszernek köszönhetően a fájdalmuk számottevően enyhül.

Ápolná otthon szakszerű segítség igénybevételével szeretteit?

10-ből 8 magyar ápolná otthon szakszerű segítség igénybevételével gyógyíthatatlan beteg hozzátartozóját, ha anyagi helyzete, életkörülményei engednék. A megkérdezettek 59 százaléka biztosan így döntene, míg 20 százalék valószínűsíti ezt. 13 százalék bizonytalan, és 8 százalékra tehető azoknak az aránya, akik valószínűleg vagy biztosan nem élnének ezzel a lehetőséggel.

Módszertan

A Magyar Hospice Alapítvány 1000 fős, reprezentatív mintán végzett kutatásába arra kereste a választ, hogy mennyire van a köztudatban az alapítvány által végzett hospice-palliatív tevékenység, ismerik-e az emberek a szervezet munkáját, és hogyan vélekednek gyógyíthatatlan betegségek esetén az életminőségüket érintő kérdésekről. Az adatfelvételt a Tárki végezte 2011 februárjában, az adatok feldolgozását pedig az Image Factory munkatársai végezték.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top