Egészség

Szexuális úton terjedt tovább a szúnyogok által terjesztett vírus

Erős fáradtság, bedagadt csukló, számos kiütés és fájdalmas vizelés – többek között ezek a tünetek jelentkeztek egy szúnyogokat vizsgáló professzornál. Néhány héttel később feleségén is.
Szexuális úton terjedt tovább a vírus  A szex veszélyes üzem

Brian Foy professzor, a Colorado Egyetem munkatársa Kevin Kobylinski PhD hallgatóval Szenegál egyik dél-keleti falvába, Bandafassiba utazott tanulmányi útra. Útjuk során szúnyogokat fogtak be, melynek következtében számos rovarcsípéssel „gazdagodtak”.

Miután 2008 augusztusában hazatértek, mindketten megbetegedtek. Tüneteik között szerepelt az erős fáradtság, bedagadt csukló, számos kiütés és fájdalmas vizelés. Foy professzornál bőrproblémák is jelentkeztek, az ondójába pedig vér került. Néhány héttel később Foy feleségén is a férjéhez hasonló tünetek jelentkeztek, miközben rendkívül érzékennyé vált a fényre. Négy gyereküknek azonban semmi baja nem lett.

A házaspár az Egyesült Államok Betegségfelügyeleti és Megelőző Központjának munkatársaihoz fordult, hogy próbálják meg beazonosítani, milyen kórral fertőződtek meg, de az orvosok csupán találgatni tudtak. Egyik felvetésük az volt, hogy talán a dengue-láz okozta betegségüket, noha az ellen Foy és Kobylinski is be voltak oltva.

A dengue-láz:
Szexuális úton terjedt tovább a vírusmagas lázzal, fejfájással, ízületi, izom- és csontfájdalommal járó betegség, amelyet egy szúnyogfaj terjeszt a trópusi országokban. Vírusölő szerek és védőoltás egyelőre nincs ellene. A betegség hét–tíz napig tart, és az esetek tíz százalékában okoz halálesetet. A halálos szövődmény legyengült szervezet vagy ráfertőződés esetén jellemző. Andy Irons szörfbajnok 2010 novemberében bekövetkezett halálában is közrejátszott a dengue-láz.

Egy év is eltelt, mikor Andrew Haddow, a Texas Egyetem orvosi entomológusa egy Foyjal eltöltött baráti sörözés során felvetette, hogy talán a Zika-vírus állhat a tünetek mögött, majd a szükséges vizsgálatok be is igazolták megérzését. A körülmények figyelembevétele után egyértelművé vált, hogy felesége csakis szexuális úton fertőződhetett meg, hiszen lakhelyükön, Coloradóban nem él az a fajta szúnyog, amely a Zika-vírust terjeszti, és Foy professzor – az Emerging Infectious Diseases című lapban beszámolt róla, hogy hazatérte után nem sokkal, még mielőtt saját magán kijött volna a betegség – együtt volt a feleségével.

Az eset azért keltett különös figyelmet, mivel először fordult elő, hogy egy rovar által terjesztett vírus szexuális úton egyik emberről továbbterjedt egy másikra.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top