Egészség

Veszélyes a nappaliban található szőnyegalátét?

Huszonhatból huszonhárom szőnyegalátét tartalmaz olyan anyagot, mely károsítja a gyermekek idegrendszerét, a felnőttek szervezetében felhalmozódva pedig további károsodásokhoz vezethetnek.
Veszélyes a nappaliban található szőnyegalátét? Kokó: Halálos kór támadott meg

Termékvizsgálatok sorával kimutatták, hogy a világ számos fejlett országában kapható szőnyegalátétek a megengedettnél jóval magasabb arányban tartalmazzák a pentaBDE, illetve az oktaBDE nevű égésgátlókat. Az EU-ban tilos mindkét anyag használata, a 26 vizsgált mintából ennek ellenére 23-ban lehetett kimutatni legalább az egyiket.

Hogy ez a két anyag nem véletlenül került fel a stockholmi egyezmény tiltólistájára, az is bizonyítja, hogy tartós belélegzésük károsítja az ember szaporodási képességét, valamint ideg- és hormonrendszerét. Gondoljunk csak bele, hogy hány kisgyerek kúszik-mászik olyan szőnyegeken, melyek alatt a tiltott anyagokból készült alátét található. A fenti anyagokat újrahasznosítani és így újrafelhasználni ugyanis nem tilos.

A stockholmi egyezményt aláíró államok találkozója pénteken ér véget, ekkor születik majd döntés arról, hogy tiltólistára kerüljön az újrahasznosított penta- és oktaBDE. A találkozón soros EU-elnökként Magyarország is részt vesz. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport témafelelőse kérésünkre elmondta: ha egyszer ezeknek az anyagoknak a felhasználását betiltották, akkor újrahasznosítani sem lenne szabad őket. Mivel a gyermekek idegrendszerének fejlődésében kárt tehet, a felnőttek szervezetében felhalmozódva pedig további károsodásokhoz vezethet, mindenkinek az az érdeke, hogy teljes mértékig kivonják a forgalomból.

 

Forrás: Levegő Munkacsoport

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top