Egészség

Életével játszott az asztmás nő

Sokan hajlamosak gyógyultnak tekinteni magukat, ha éppen jól vannak. Úgy gondolják, nincs szükségük a gyógyszerre sem. Asztma esetén ez a hozzáállás akár az életükbe is kerülhet.
 Életveszélyes a kezeletlen az asztmát Halált okozhat a klíma

Világszerte 250 ezren halnak meg asztmában évente, és a betegség felnőttkori típusa is egyre gyakoribb. Ha időben észleljük a tüneteket, és komolyan is vesszük azokat, a betegség egyszerűen kordában tartható, és nem okoz súlyos problémát. Sokaknál az jelent veszélyt, hogy elbagatellizálják a tüneteket, és ez egészen addig fajulhat, amíg életveszélyes helyzetbe nem kerülnek.

Így volt ez Sharon Marshall, a 37 éves brit tévékritikus esetében is: egészen addig nem tudott a betegségéről, amíg egyszer csak a sürgősségi osztályon találta magát és képtelen volt lélegezni. A korábban jelentéktelennek tűnő és elbagatellizált jelekre utólag emlékezett vissza: futás után zihált és levegő után kapkodott, éjszakánként köhögésre ébredt, fáradtságot és mellkasi fájdalmat is tapasztalt. Azt gondolta, hogy a szénanátha és egy vírusos fertőzés okozza a kellemetlen tüneteket.

Egy reggel azt érezte, hogy iszonyatos súly nehezedik a tüdejére, nem kap levegőt és a pánik miatt a szíve is egyre hevesebben vert. De még ekkor sem hívta a mentőket, inkább megvárta, amíg kinyit a háziorvosi rendelő. Mire odaért, annyira súlyos állapotba került, hogy az oxigénhiánytól összeomlott és beszélni sem tudott. Az orvosok egy inhalátorkészülékkel salbutamolt juttattak a tüdejébe, hogy könnyebben tudjon lélegezni, aztán hívták a mentőket, és nem sokkal később a nő már egy kórházban feküdt. A kezelőorvosok szerint csak néhány perc választotta el attól, hogy megálljon a szíve.

Életveszélyes a kezeletlen az asztmát

Asztmás roham során a légutak beszűkülnek a körülöttük lévő izmok görcse miatt. A légutak belső felülete is megduzzad, így még nehezebb a légzés. Az inhaláló gyors segítséget jelent, de ha nincs kéznél gyógyszer, azonnal orvosi segítséget kell kérni, mert súlyos roham esetén a testben olyan mértékű oxigénhiány áll be, hogy megállhat a beteg szíve.

Dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász, allergológus szerint a köhécselés, a nehéz, sípoló légzés, az éjszakai fulladás, a fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés mind az asztmára utaló jelek lehetnek. Sok betegnél tapasztalható az is, hogy nevetése köhögésbe megy át. Asztmás megbetegedésre hajlamosabbak felnőtt korban az allergiás náthával küzdő emberek, különösen, ha az allergiát nem kezelik. A szakember úgy látja, hogy ma Magyarországon divat gyógyszerellenesnek lenni. Sokan azt gondolják, hogy hatásos fegyver, ha immunerősítő étrend-kiegészítőket szednek, de ez téves elgondolás, hiszen az allergiás tünetek éppen az immunrendszer túlfokozott működése miatt lépnek fel. Sajnos a betegségre való hajlamot örökölni is lehet, így az asztma és az allergia is kialakulhat genetikai adottságainkból.

A szakorvos azt tapasztalja, hogy a fiatal felnőttek, és azok között is a fiatal nők körében gyakrabban alakul ki asztma, amely sokszor allergiás eredetű. Sajnos előfordul, hogy súlyos tünetekkel szállítanak kórházba egy-egy asztmás beteget, és ez általában akkor következik be, ha az elhanyagolja a gyógyszer szedését. Sokan hajlamosak erre egy hosszabb tünetmentes időszak után, csakhogy a pollenszezon idején vagy egy vírusos fertőzés következtében hirtelen jöhet a rosszullét. Gyakran a betegek nagyon súlyos állapotban kerülnek orvoshoz. Ma már rendkívül hatásos asztmagyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek segítségével gyakorlatilag tünetmentessé tehető a betegség, ezért amíg az orvos másképp nem rendelkezik, nem érdemes mással próbálkozni.

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top