Egészség

Uborkaháborúhoz vezetett a német járvány

Spanyol termelők visszautasították azt a vádat, hogy a tőlük behozott uborka okozhatta a véres hasmenéssel járó, veszélyes járványt Németországban. Egy biológus viszont azzal riogatott, hogy biológiai támadás állhat a járvány hátterében. Közben a betegek száma egyre csak emelkedik.

A német egészségügyi illetékesek továbbra is azt állítják, hogy a Spanyolországból importált uborka okozza a május közepén kitört járványt. A madridi hivatalos hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csupán annyit közöltek, hogy vizsgálatot indítottak.

A német hatóságok arra hivatkoznak, hogy az uborkákban egyértelműen kimutatták azt az EHEC-baktériumot, amely a hasmenéses járványt okozza. A kórokozót azonosították, ami megkönnyíti a célzott küzdelmet a járvány tovább terjedésével szemben. A szakértők mindenkit arra figyelmeztetnek, lehetőleg kerüljék a kígyóuborka és a paradicsom fogyasztását.  

Az országban a jelenlegi járvány során eddig összesen több mint 800 megbetegedést regisztráltak, ráadásul a Spiegel információi szerint rendkívül gyorsan emelkedik a hasmenéses járvány súlyosabb komplikációkkal járó, úgynevezett HUS-eseteinek (hemolitikus urémiás szindróma) száma. Már 276 megbetegedésről beszélnek a szerdai 214-hez képest. Csak összehasonlításképpen: egy átlagos évben kevesebb, mint hatvan ilyen betegség fordul elő Németországban. Ez a súlyosabb kór gyakran okoz veseelégtelenséget, és akár halált is.

Biológiai támadás?

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Közben a Die Welt című német lapnak a wittenbergi Martin-Luther Egyetem mikrobiológusa, Alexander S. Kekulé azt állította, hogy akár biológiai támadás is okozhatja a hasmenéses járványt. A szakember szerint könnyen előfordulhat, hogy a halálos megbetegedést is okozó baktériumot szándékosan vetették be, mert az élelmiszerek hasonló szerekkel történő szennyezése tipikus forgatókönyve lehet egy biológiai támadásnak.
 
A fertőzés eddig leginkább a fiatal nőket érintette, amit a mikrobiológus szakember azzal magyaráz, hogy ők azok, akik gyakrabban fogyasztanak nyers zöldségeket, salátákat.

Azoknak, akik az utóbbi időben Németországban tartózkodtak, és a véres hasmenés tüneteit tapasztalják, mindenképpen tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni – a magyar hatóságok is ezt ajánlották.

Más országokra nem terjedt át

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a betegség más országokban is terjedne, de Svédországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában már megfigyelés alatt tartanak olyan embereket, akik nemrég tértek haza német útjukról és gyanús tüneteket produkálnak – közölte John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa.

A kóli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC-baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. A hasmenéses betegséggel fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt Németországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top