Egészség

Nálunk nem találtak fertőzött uborkát

Nem elég megmosni az uborkát, csak meghámozva biztonságos megenni – figyelmeztetnek a magyar hatóságok, miután felmerült, hogy hozzánk is érkezhetett abból az uborkaszállítmányból, amely miatt Németországban hasmenésjárvány tört ki. Hétfő délután bejelentették, hogy nem találtak fertőzött élelmiszert, de azért az óvatosság soha nem árt.
 Uborkaháborúhoz vezetett a német járvány

Valamennyi spanyol eredetű friss élelmiszert ellenőrizték hazánkban, és nem találtak köztük fertőzöttet – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfő délután. “Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka” – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, mert “a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet”.

Hétvégén ugyanis a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bejelentette, hogy hozzánk is szállítottak abból az uborkából, amely miatt Németországban hasmenésjárvány tört ki. A hatóságok az uniós élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszeren keresztül kaptak információt a gyanús zöldségszállítmányról, majd felkeresték azt a két céget, amelyek az élelmiszereket behozták az országba.

A magyar kórházak kötelesek azonnal értesíteni az Országos Epidemiológiai Központot (OEK), ha valakinél a németországi hasmenéses betegség tüneteit észlelik – mondta korábban Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos. Eddig öt minta érkezett olyan magyar betegektől, akik hasonló panaszokkal kerültek kórházba, de mind az öt esetben negatív eredményt hozott a vizsgálat. A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal.

Nem elég a vízcsap alá tartani a zöldségeket.
Nem elég a vízcsap alá tartani a zöldségeket

Alapos mosás, hámozás

A szakemberek szerint a higiénia betartása alapvető: nem elég csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem alapos megmosás után, hámozva ajánlott azokat fogyasztani. Nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos.

Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlják, hogy ne kezdjenek antibiotikumkúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Ugyanakkor hasfogó szedése sem javasolt, mivel úgy a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.

Bioboltok polcairól szedik le az uborkát Ausztriában

Harminchárom osztrák bioélelmiszer-üzletből vonnak vissza spanyol zöldségeket azzal a gyanúval, hogy a járványt okozó baktériummal fertőzött áruból származnak – jelentették be hétfőn Ausztriában. A zöldségeket két németországi nagykereskedő exportálta az országba.

A lefoglalt árut ezután vizsgálják meg, hogy kiderüljön, valóban EHEC baktériummal fertőzöttek-e. Aki már vásárolt a termékekből, annak az osztrák egészségügyi minisztérium azt tanácsolta, hogy semmisítse meg, ahogy minden olyan élelmiszert is, amivel érintkezhetett.

További halálos áldozatok lehetnek

Eközben Németországban nem csillapodik a hasmenéses járvány, a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett. A Robert Koch Járványügyi Intézet adatai alapján országosan jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Csaknem háromszáz beteg állapota válságos, és egészségügyi szakértők szerint a járvány még messze nem érte el tetőpontját.

A legfrissebb információk szerint Németország mellett már Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Ezekben az országokban csaknem háromszáz betegnél alakult ki szövődmény. Ketten bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben haltak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top