Egészség

A stressz lehet az Alzheimer egyik kiváltó tényezője

Növeli a stressz az Alzheimer-kór kockázatát: olyan neuropatológiai változásokat idéz elő ugyanis, amelyek az Alzheimer-kór esetében is tapasztalhatók.
a stressz lehet az Alzheimer egyik kiváltó tényezője Embertelen körülmények között tartják az Alzheimer-kóros idős nőt

Az Alzheimer-kóros esetek kevesebb mint 10 százaléka genetikai alapú, a többi eset kialakulásáért felelős tényezőket javarészt nem ismerjük. Egy új kutatás azonban összefüggésbe hozta a stresszt és az Alzheimer kialakulását. A kapott adatok elemzése után azt feltételezik, hogy a stressz lehet az Alzheimer egyik kiváltó tényezője.

A stressz lehet az Alzheimer egyik kiváltó tényezőjeA Max Planck Pszichiátriai Intézet epidemiológiai kutatói patkányokon kísérleteztek. Megállapították, hogy a stressz és a stresszes események során felszabaduló hormonok felgyorsíthatják az Alzheimer-kórra jellemző biokémiai és viselkedési patológia fejlődését. A kísérleti patkányokat egy hónapon keresztül napi egy óra stressznek tették ki: az állatok hippokampuszában és prefrontális kérgében a tau-fehérje fokozott hiperfoszforilációját mutatták ki. A tau-fehérjék ilyen változását tapasztaló patkányok a memóriavesztés jeleit is mutatták.

A stresszhormonok fokozott felszabadulása kórosan foszforilált tau-fehérjék termeléséhez vezethet az agyban, ami végül memóriavesztést eredményez. Az idegsejtekben kialakuló fehérjelerakódás az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége: a tau fehérje hiperfoszforilációja következtében a sejtekben lévő fehérjék csomókban gyűlnek fel. Ennek következtében az idegsejtek elhalnak, különösen a hippokampuszban, a tanulásért és emlékezésért felelős agyi területen, valamint a magasabb kognitív funkciókért felelős prefrontális kéregben.

Osborne Almeida, az intézet munkatársa hozzátette: a stressz azonosítása az Alzheimer-kór egyik kiváltó tényezőjeként nagyszerű új kutatási lehetőségeket nyithat e súlyos betegség megelőzésében és késleltetésében.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top