Egészség

Sok nő nincs tisztában a menopauza tüneteivel

Az ötvenedik életév különösen fontos egy nő életében: ekkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel. A nők többsége azonban nincs tisztában a korszak velejáróival.
Sok nő nincs tisztában a menopauza tüneteivel A menopauza tünetei csökkenthetők

A korszak jelentőségéről és azokról a betegségekről, amelyeknek ekkortájt megnőhet a kockázata, dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság vizsgájával rendelkező szakorvosa beszélt.

Tanácsadás 50 évesen

A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, hogy minden női páciensüket hívják meg az ötvenedik születésnapjukon egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre. Ilyenkor fel lehetne állítani egy személyre szabott tervet a klimax éveire és az utána követő időszakra. Az elképzelés mögött az a kutatási eredmény húzódik meg, mely szerint a nők többsége nincs tisztában ennek a korszaknak a velejáróival, így azzal sem, mit tehet azért, hogy enyhítse, megszüntesse a kellemetlen tüneteket.  
– Már azzal is jelentős eredményeket érhetnek el az érintettek, ha mozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással egészséges határok közt tartják a súlyukat, korlátozzák az alkoholfogyasztást, és rendben tartják a vérnyomásukat. Ezek az életmódbeli tényezők mind komoly szerepet játszanak a komolyabb problémák megelőzésében, így a hatnak a szívbetegségek, a mellrák, a méhnyakrák, a csontritkulás vagy a demencia kialakulása ellen.

Megéri egészségesnek maradni

Az ötvenes éveikben járó nők igazán kitűnő munkaerők: a gyermekeik már felnőttek, nincs szükségük folytonos anyai jelenlétre, ráadásul ekkorra komoly munkatapasztalatot is maguk mögött tudhatnak. Viszont amennyiben nem veszik komolyan a menopauza kezelését, akár komoly betegségekkel is szembe kell nézniük, amelyek kezelése ráadásul igen költséges. A lelki hatásokon túl az okozza a legnagyobb károkat, ha a következményes betegségek miatt a munkát is fel kell adni.
Éppen ezért az egyéneknek és a közösségnek is nagyon fontos, hogy a nőket felkészítsék a menopauzára, csökkentsék a kellemetlen velejárókat és a rizikófaktorokat, javítsák az életminőséget. Ez a fajta felkészítés és kezelés ma Magyarországon kizárólag a menopauza kezelésében jártas nőgyógyászokra hárul.

Csak a hormonpótlás lehet a megoldás?

– Sok esetben valóban szükség van a hiányzó hormonok pótlására, de ebben a kérdésben a fő szabály: a szakembernek a lehető legkisebb, de még hatékony mennyiséget kell tudni beállítania – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, menopauza-szakértő.   
Ugyanakkor a szakember elmondása szerint minden esetben fel kell világosítani a nőket saját felelősségükről is. Ilyen például a testsúly jelentősége, hiszen akinek a BMI-je 35 fölött van, annak jelentősen megnő az esélye a kardiovaszkuláris betegségekre, a stroke-ra, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, sőt a mellrákra és más daganatfajtákra is. Vagyis bármennyire is nehéz, be kell látni, hogy a testsúly normalizálása, és más, egészséges életmódot eredményező szabályok betartása jelentősen kellemesebbé és kockázatmentesebbé teheti a menopauza éveit.

 

Forrás: www.oxygenmedical.hu
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top