Egészség

Egészségtelen sok gyümölcslevet inni

Te is beiktattad a gyümölcslevet, hogy meglegyen a napi öt adag zöldség vagy gyümölcs? Jobb, ha nem viszed túlzásba, mert ezek az italok túl sok cukrot tartalmaznak, és hamar függőséget alakítanak ki.

Egészségtelen sok gyümölcslevet inniNálatok sem akarják meginni a vizet a gyerekek, így inkább gyümölcslevet adsz nekik? Hát csak óvatosan, szakemberek ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy még a természetes gyümölcslevek is tele vannak cukorral, amelynek rendszeres fogyasztása így csökkenti az édes ízek iránti érzékenységet és könnyen függőséget alakít ki az édes ételek és italok iránt. A walesi Bangor Egyetem akadémikusai ezért friss közleményükben arra buzdítják a szülőket, hogy édes gyümölcslevek helyett adjanak a gyerekeknek vizet.

A tudósok megkérdőjelezik, hogy helyes-e az egészséges étrend részeként propagálni a gyümölcsleveket, amelyek sokkal több cukrot tartalmaznak, mint azt az emberek gondolnák. Attól is óva intenek, hogy az egészséges étrend részeként a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségadagunkat gyümölcslevek fogyasztásával fedezzük. A tanulmány rámutat arra, hogy a túlsúlyos emberek, még ha tisztában vannak is az ilyen italok káros hatásával, tudat alatt vonzódnak az édes ízhez. A kutatás eredményei szerint viszont már nagyon kis mennyiség elég ahhoz, hogy megváltozzon az emberek ízérzékelése. Mindez a 2-es típusú diabétesz kialakulásához és fokozott terjedéséhez vezet. Ahogy csökken az emberek érzékenységi szintje, úgy több édes ízű terméket fogyasztanak, és ezzel súlyosbodik a probléma.

A kutatók sovány és túlsúlyos emberek ízérzékelését vizsgálták. A soványak mindig édesebbnek érezték ugyanazokat az italokat, mint a túlsúlyosak. További számítógépes tesztek kimutatták, hogy a kövér vagy túlsúlyos embereknek lecsökkent az érzékenységük az édes ízekkel szemben, de megerősödött a tudat alatti preferenciájuk az édes dolgokra. A kutatók megállapították, hogy mindössze négy hét elég ahhoz, hogy a rendszeresen ismételt azonos mennyiség fogyasztása mellett az élvezet szintje csökkenjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top