Egészség

Korábban meghal, aki sokat néz tévét?

Ha túl sok időt töltünk a tévé előtt, az több szempontból is káros az egészségünkre: egyrészt ilyenkor hajlamosak vagyunk összeenni mindenféle egészségtelen ételt, másrészt értékes időt visz el.

Napi két óra tévézés 13 százalékkal növeli az esélyét annak, hogy 65 éves kor előtt meghalunk – figyelmeztetnek egy friss tanulmányban az amerikai Harvard School of Public Health egészségügyi szakemberei. A tévé előtt tespedés ugyanis egyáltalán nem aktív elfoglaltság, így növeli a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Korábban meghal, aki sokat néz tévét?

A tudósok szerint a tévézés kétféle módon árt az egészségnek. Először is korlátozza az egészségesebb időtöltésre, például a mozgásra fordítható idő mennyiségét, másodszor pedig több egészségtelen étel és ital fogyasztására ösztönöz, hiszen ilyenkor gyakrabban előkerül a chips és a kóla is. A veszély valós, hiszen a tévézés a modern társadalmak legelterjedtebb ülő tevékenysége jelenleg.

A legújabb tanulmány nyolc korábbi elemzés alapján készült, amelyeket emberek százezreinek megfigyelésével készítettek 1970 óta. Az eredmények összesítése alapján megállapították, hogy minden kétórányi tévézéssel 20 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegség, 15 százalékkal pedig a szívbetegségek kockázata. A szakemberek szerint a felmérések üzenete egyszerű: ha csökkentjük a tévézéssel töltött időt, jelentősen csökken a betegségek és ezzel együtt a korai halál kockázata is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top