Egészség

Heteket vesz el az alvásból, ha horkol a párod

Te is gyakran kivonulsz a takaróddal a nappali kanapéjára, mert annyira hangosan hortyog melletted a pasid? Ő meg ártatlan szemekkel pislog reggel, mert nem emlékszik semmire?

Minden harmadik nő évente három héttel alszik kevesebbet partnere zajos orra miatt – állítja egy friss felmérés. A horkolás rosszabb a rémálmoknál is: az érintett felek 39 százaléka rendszeresen egy másik szobába vonul el a nyugalomért, míg kilenc párból egy emiatt állandóan külön alszik. És azzal ellentétben, amit feltehetően a nők gondolnak az egészről, nemcsak a férfiaknak van meg ez a rossz szokásuk, habár az esetek többségében valóban ők a bűnösök.

Heteket vesz el az alvásból, ha horkol a párodA brit tüdőgyógyászok alapítványának felmérése szerint, amelyet 2500 felnőtt részvételével végeztek, a felnőttek 39 százaléka átlagosan másfél órát veszít egy éjszaka partnere horkolása miatt. Ez éves szinten 574 órát jelent, ami majdnem 23 nap. A pasik majdnem egynegyede, 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy partnere felébresztette, míg a nőknek 41 százaléka mondta ugyanezt. A zavart éjszakák mindkét partner számára fárasztóak és a kapcsolatnak sem tesznek jót.
 
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hangos horkolás az alvásfüggő légzészavar tünete is lehet. Ilyenkor a torok és a garat izmai annyira elernyednek alvás közben, hogy elzárják a légutakat. A betegség gyakrabban fordul elő a túlsúlyosok és a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében, ezért a fogyás és az ivás csökkentése a tüneteket is mérsékelheti. A súlyosabban légzészavaros pácienseket egyébként egy oxigénmaszkhoz hasonló légzőkészülékkel látják el, hogy a légutaikat nyitva tartsák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top