nlc.hu
Egészség
Mi az allergia?

Mi az allergia?

Az allergia évről évre több embert érint, ezért sokan gondolják úgy, hogy a modern civilizáció betegsége, bár ez a feltevés nem teljesen helytálló. Allergiás tünetekkel régóta küzd az emberiség, de az igaz, hogy okait csak a 20. században kezdték el kutatni.

Mára már pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent az, ha valaki allergiás. Az allergia szervezetünk túlzott reakciója egy egyébként ártalmatlan anyagra. Az allergiás ember szervezete megpróbál harcolni az „idegen anyaggal” szemben, és egy speciális ellenanyagot kezd el termelni, ami aztán különböző allergiás tüneteket okoz.

Tipikus allergiás tünetnek számít az

  • orrdugulás,
  • orrfolyás
  • gyakori tüsszögés,
  • piros, könnyező,
  • viszkető szemek,
  • viszkető garat, fül,
  • légzési nehézség,bőrkiütések.

Ezek a tünetek – mint az immunrendszerben lezajló folyamatok következménye – egyenként és együttesen is jelentkezhetnek.

Mi az allergia?

 

Hazánkban minden harmadik ember allergiás. A legtöbben felső légúti allergiában szenvednek, de nem ritka a bőrön jelentkező allergiás tünet vagy a táplálékallergia és a gyógyszerérzékenység sem.

Magyarországon a pollen allergiák a leggyakoribbak. A füvek és gyomok közül a parlagfű az első számú „közellenség”, de sokaknak okoznak kellemetlen tüneteket a feketeüröm és a pázsitfüvek pollenjei is. A bokrok,  közül a mogyorót fák közül pedig a nyírfát, égert tartják különösen allergénnek. Ezek a növények korábban is megtalálhatóak voltak a környezetünkben, de korábban maguk a növények voltak kevésbé szennyezettek, illetve az immunrendszerünk is erősebb volt. Az agresszív reakciók tehát nagyban „köszönhetőek” a civilizációknak. A szennyező anyagok ugyanis gyengítik az immunrendszerünket, sérül a nyálkahártyánk, aminek következtében jóval érzékenyebben reagál a szerveztünk, hiszen a pollenek sokkal könnyebben tapadnak meg a tönkretett nyálkahártyán.

Az élelmiszer allergia is részben a civilizáció hozadéka, hiszen számtalan ízfokozó és mesterséges anyag kerül a szervezetünkbe, amelyek szintén allergiás reakciókat válthatnak ki, az egyre inkább gyengülő immunrendszerünkből.

A fokozott szennyezettség mellett a stressz is közrejátszhat abban, hogy egyre több allergiás beteg van, mert a stressz hatására az immunrendszerünk legyengülhet, aminek következtében az allergiára megjelenésének esélye nőhet.

Szerencsére mára már kaphatóak olyan készítmények, amelyek remekül veszik fel a harcot az allergia megannyi tünetével szemben.

 

További információk: www.claritine.hu

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top