nlc.hu
Egészség
A női lét elviselhető könnyűsége és az endometriózisszoftver

A női lét elviselhető könnyűsége és az endometriózisszoftver

Az elsők között voltak Magyarországon, akik az endometriózist szén-dioxid-lézer segítségével operálták. Ez az eljárás – bár a legjobb eredményeket produkálja – máig alig hozzáférhető hazánkban. Az elsők abban is, hogy a teljes kivizsgálást és kezelést követően ötszázalékos biztonsággal válaszolják meg az endometriózisban szenvedő nő legfontosabb kérdését: "Mekkora az esélyem a teherbeesésre?"

A női lét elviselhető könnyűsége és az endometriozis szoftver

Minden hónapban egy napot szabadságon tölt, besötétített szobában fekszik, és ha nem a falat kapirgálja a görcsöktől, akkor fájdalomcsillapítóktól szédülten alszik. A többi napon megpróbálja homokba dugni a fejét és áltatni magát azzal, hogy „szülés után könnyebb lesz”. Vagy hessegeti a pánikszerűen rátörő „de hát hogyan lesz nekem egyáltalán gyerekem?” gondolatokat.

 

Az endometriózistól szenvedő nő ritkán érzi női léte könnyűségét.

A betegség lényege az, hogy a méh belső falát borító nyálkahártya, ami normálisan havi rendszerességgel távozik a testből, endometriózis esetén nem a megfelelő utat választja, hanem a hasüregben megtelepszik különböző helyeken. És ezek a hívatlan vendég szövetdarabok más szerveken éppúgy viselkednek, mint eredeti helyükön, megvastagszanak, majd lelökődni igyekezvén belső vérzéseket okoznak, fájdalmas tüneteket produkálnak, nyomukban hegesedés és belső sérülés jár.

Az endometriózis oka máig ismeretlen. Kezelése egy módon lehetséges – a kiszabadult szövetcsomók eltávolításával. Minden nő első reakciója az ijedtség a műtét hallatán. Ám aki megérti, hogy halogathatja ugyan, de ezzel tünetei csak súlyosbodnak és teherbeesési esélyei csökkennek, az nyomban szabadulni akar a fájdalmat okozó endometriumcsomóktól.

Mivel tudja őket meggyőzni az endometriózis-műtét fontosságáról a dr. Fülöp István által vezetett orvosteam? Azzal, hogy az endometriózis kezelését egy-két napos, szinte fájdalommentes, biztos gyógyulást ígérő beavatkozássá egyszerűsíti. Teszi ezt egy olyan technológiai eszköztár birtokában, ahol száloptikás hastükrözés, a laparoszkópia, képalkotó eljárások, a röntgen, az ultrahang, a CT és az MRI alkalmazása váltják fel a sok fájdalmat és későbbi szövődményt okozó konzervatív eljárásokat.

Az elsők között voltak Magyarországon, akik az endometriózist CO2lézer segítségével operálták. Ez az eljárás – bár a legjobb eredményeket produkálja – máig alig hozzáférhető hazánkban.

Az elsők abban is, hogy a teljes kivizsgálást és kezelést követően ötszázalékos biztonsággal válaszolják meg az endometriózisban szenvedő nő legfontosabb kérdését:

Mekkora az esélyem a teherbeesésre?

A női lét elviselhető könnyűsége és az endometriozis szoftver
Az orvosoknak ugyanis ezerszer tették fel ezt a kérdést. És ők ezerszer csak széttárták a kezüket tehetetlenül és válaszoltak ugyanazzal a mondattal: Sajnos nem tudom! Sajnos nem vagyok komputer!

Aztán egy napon az orvosteam leült, és végiggondolta; lehet, hogy nem vagyunk komputerek, de komputerekkel dolgozunk. Miért ne használhatnánk annak a logikáját ezúttal valami másra? És készen volt az alapötlet.  

Ezzel indult az a szakmai műhelymunka az Egyesült Államokban, amelynek eredményeként kifejlesztették az endometriózis-szoftvert. Néhány hónapja pedig dr. Fülöp István külföldi tanulmányútjának köszönhetően immár a Róbert Károly Magánklinika orvosai számára is elérhetővé tették.

A szoftver alapos vizsgálatok, részletes információgyűjtés és körültekintő adatbevitel eredményeként ötszázalékos eltéréssel képes beazonosítani a páciens állapotát és azt, hogy mekkora eséllyel indul a fogamzáshoz vezető úton.

 

Dr. Tekse István, Dr. Nyéky Boldizsár és Dr. Fülöp István - az orvosteam
Dr. Tekse István, dr. Nyéky Boldizsár és dr. Fülöp Istvánaz orvosteam

 

– Mi az újonnan alkalmazott szisztéma – az endometriózis-szoftver – jelentősége?

Olyan, mint amikor valaki nagyon eltéved egy erdőben vagy egy idegen városban. Amíg nincs térképe, csak a véletlenben bízhat, hogy célba ér-e vagy sem. Mi azt a térképet adjuk a hozzánk forduló nő kezébe, amin pontosan látható, hogy hol tartózkodik jelenleg, melyik irányban van a cél, és hogy hogyan tud odáig eljutni.

Ez az újonnan alkalmazott szoftver nagyon sok nő arcára csal boldog mosolyt. Nem mindegy, hogy azt mondják valakinek, hogy igen, nagyon valószínű, hogy lehet még gyereked, vagy azt mondják, hogy igen, biztosan, 85 és 100 százalék között van lehetőséged erre.

– Sok mindenben élen járnak az endometriózis kezelésében. Győztek felette?

Sajnos még nem. A kialakulást megakadályozni nem tudjuk. Azonban képesek vagyunk rövid idő alatt, kevés fájdalommal minimalizálni a következményeit. Megszüntetni a fájdalmas menstruációt, vagy elérni a legfontosabbat, biztosítani a nőnek a babához jutás lehetőségét.

Visszaszerezni a női lét elviselhető könnyűségét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top