Egészség

Nálunk halnak meg legtöbben a szmog miatt

Magunk is tehetünk azért, hogy jobb levegőt szívhassunk. Nem mindegy például, mivel etetjük a kályhát.

Nálunk halnak meg legtöbben a szmog miattA szerdán bejelentett szmogriadó után kételkedtünk egy sort abban, mennyire jó megoldás erre a fával fűtés korlátozása, főleg ilyen időben, amikor estére kemény mínuszokat mondanak. A Levegő Munkacsoport most arra tett javaslatokat, milyen más módszerekkel lehetne hatékonyan csökkenteni a héten is gondokat okozó szálló por koncentrációját.

Mi is tehetünk a jó levegőért?

A jó ügy érdekében nemcsak az önkormányzatok tehetnek, de mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy javuljon a levegőnk minősége. Nem mindegy például, hogy milyen anyagot tüzelünk el, a műanyag és más hulladékok égetése egészségkárosító és még tilos is, tehát a kályha még mindig nem szemetes. Véletlenül se jusson eszünkbe parkettát vagy farostlemezt dobni a tűzre, mert hiába vannak fából, a hozzájuk használt festékekből és a ragasztókból felszabaduló mérgek a lakásunkba is beszivárognak. A frissen vágott nedves fa sem jó ötlet, a jól kiszárított hasábokban amúgy is több az energia.

Nagyobb beruházással jár, de ha van félretett pénzünk, érdemes belefogni a szigetelés javításába és a fűtőberendezések korszerűsítésébe. Az pedig már lerágott csont, hogy munkába járáshoz autó helyett érdemes a tömegközlekedést választani, vagy amikor jobb az idő és a levegő minősége, akkor a biciklit. Ősszel a lehullott levelek elégetése helyett a kertes házakban a komposztálást javasolják.

Nálunk halnak meg legtöbben a szmog miattNálunk halnak meg legtöbben

Magyarországon évente tizenhatezer ember veszti idő előtt az életét a levegő minősége miatt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség három éve készült tanulmánya szerint. A szálló por miatti életvesztés tekintetében a harmincnyolc vizsgált európai országból Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Az asztmás és a tüdőrákos megbetegedések száma a kilencvenes évek óta folyamatosan emelkedik. (A Levegő Munkacsoport ezt is bemutató anyaga itt olvasható.)

Ráadásul több mint tízmillió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. Ezek a rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. Az autók közül a dízeljárművek járulnak hozzá legjobban a levegőszennyezéshez.

Nálunk halnak meg legtöbben a szmog miattVeszélyben a gyerekek

A szálló por felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, mivel az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

Úgy tűnik, azért van remény arra, hogy a jövőben kevesebb szmogriadót éljünk meg. „A kormány nemrég programot fogadott el a szállópor-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza” – mondta el Lukács András, a szervezet elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top