Egészség

Ezt szedje, mert olcsóbb! – Harc a vérnyomáscsökkentők között

Ha jártál mostanában patikában, tapasztalhattad, hogy más gyógyszert akarnak adni, mint amit az orvos felírt. Lehet, hogy a pénztárcád megköszöni, de a szervezeted is?
Ezt szedje, mert olcsóbb! – Harc a vérnyomáscsökkentők között

A koleszterinszint-csökkentőt szedő közül 220 megkérdezett betegből csupán 61 tudja, hogy a közelmúltban valamilyen változás történt az őket érintő gyógyszerek felírási rendjével kapcsolatban. Pedig a gyógyszer-gazdaságossági törvény leginkább rájuk vonatkozik.
A hatályos jogszabályok szerint az orvosnak eddig is a lehető legolcsóbb gyógyszert kellett felírnia a betegnek. Amennyiben a gyógyszerész talált annál olcsóbb, azonos hatóanyagú helyettesítő gyógyszert, akkor fel kellett ajánlania azt a beteg számára. Február elsejétől azonban, ha a beteg ragaszkodik az orvosa által számára felírt drágább gyógyszerhez, akkor a patikában kapott blokk alján feltüntetik a számára megfelelő legolcsóbb gyógyszert, valamint azt is, hogy mennyit spórolt volna, ha azt választja. Az OEP azon az állásponton van, hogy a betegeknek fontos tudniuk, hogy nem egy-egy gyógyszermárka hozza el számukra a gyógyulást, hanem az abban fellelhető hatóanyagok. „Ennek tudatában kevesebből gazdálkodva is hozzájuthatnak a számukra nélkülözhetetlen készítményekhez” – nyilatkozta lapunknak Csete Beáta, az OEP Sajtó és Tájékoztatási Főosztályának vezetője. Az orvosok egy része azonban más állásponton van.

A beteg nem hatóanyagot szed, hanem gyógyszert

„Egyrészt egy orvosban könnyen felmerülhet a kérdés, hogy egy gyógyszerész miért kérdőjelezi meg az ő kezelési javallatát, másrészt pedig a betegek nem hatóanyagokat szednek, hanem gyógyszereket” – érvelt dr. Ketskés Norbert háziorvostan szakorvos. Szerinte ugyanis egy orvosnak nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy egy bevált, jól beállított gyógyszeres kezelést megváltoztasson. Az OEP ugyan azon az állásponton van, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közötti váltás nem jelent kockázatot, de azért nem árt néhány dolgot figyelembe venni.

Ezt szedje, mert olcsóbb! – Harc a vérnyomáscsökkentők között„A betegeknek nem hatóanyagokat írunk fel, hanem gyógyszereket, amelyekben az említett hatóanyag mellett még számos más adalék- és vivőanyag is van, amelyekre mindegyik beteg máshogyan reagál. Ha költséghatékonysági alapon váltják ki a gyógyszereket, akár nőhet a mellékhatások kockázata és csökkenhet a hatékonyság, ezt pedig kevés orvos meri bevállalni” – fejezte ki aggályait dr. Ketskés.
A változással kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azt közölte a Házipatika.hu oldallal, hogy a gyógyszerész csak a GYEMSZI–OGYI által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek. A gyógyszer-engedélyezés és -ellenőrzés rendszere garancia arra, hogy a generikus készítmények biztonságosak, hatásosak és ugyanolyan jó minőségűek, mint az originális gyógyszerek.

Az egyenértékűnek és helyettesíthetőnek nyilvánított készítmények listája a honlapjukon nyilvános, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert – tették hozzá. Ez azonban sokaknak még mindig nem elég megnyugtató, hiszen a Szinapszis közvélemény-kutatása alapján a betegek 15 százaléka határozottan ragaszkodik az eddig bevált készítményéhez.

Mi lesz a gyógyszerlobbival?

Szintén fontos kérdés lehet, hogy az OEP-rendelkezés hogyan érinti a gyógyszerlobbit, főleg olyan fontos gyógyszerek esetében, mint a vérnyomás- és koleszterincsökkentők, amelyeknél nem ritka, hogy negyvenhétféle azonos hatóanyagú gyógyszert is találunk a piacon! Az egészségpénztár bizakodik, hogy a „legolcsóbbat érdemes felírni” elv miatt sok gyártó csökkenteni fogja a készítmények árát, amely jó a betegnek és az államnak is, a kérdés már csak az, hogy vajon a gyógyszergyárak hajlandók-e alkalmazkodni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top