Egészség

Alig szexelő nőkkel teszteltetnék a fogamzásgátlót

Önkénteseket várnak egy új fogamzásgátló teszteléséhez a szegedi nőgyógyászati klinikán. Olyan nők jelentkezhetnek, akik csak ritkán élnek szexuális életet.

„Ez egy újfajta esemény előtti tabletta. A lényege, hogy azoknak a nőknek, akik ritkán élnek szexuális életet, ne kelljen naponta gyógyszert szedniük” – magyarázza Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

24 órán belül

A tabletta „esemény előtti”, ugyanis a tervezett együttlét előtt 24 órán belül kell bevenni. A hormontartalma megegyezik a forgalomban lévő sürgősségi fogamzásgátlóéval. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO azt várja, hogy ennek a tablettának majd kevesebb mellékhatása lesz, mint az átlagos fogamzásgátló tablettáknak” – mondja a professzor.

Új fogamzásgátló: tesztalanyokat keresnek

Nem kísérlet

„A gyógyszer kipróbálására kérjük a jelentkező hölgyeket, ez nem gyógyszerkísérlet – mondja a programban részt vevő Bártfai György. – A gyógyszer hatóanyaga törzskönyvezve van, itt valójában a módszert teszteljük, mert ilyen tabletta, amit előre kell bevenni és csak alkalmanként, eddig nem volt.” A professzor szerint  a teherbeesés kockázata nem nagyobb, mint bármelyik fogamzásgátló tablettánál.

Kik jelentkezhetnek?

Pontos menstruációs naptárat kell vezetni és néhány elégedettségi kérdőívet kitölteni – csak ennyi dolga van a jelentkező nőknek. Meg persze beszedni egy fél éven keresztül az újfajta fogamzásgátlót. 18 és 45 év közötti nők jelentkezhetnek az info.fogamzasgatlas@freemail.hu e-mail címen vagy a 06 70/282-1884-es telefonszámon. A WHO, vagyis Egészségügyi Világszervezet vonta be az Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját a tesztelésbe. Nemcsak Magyarországon, hanem Thaiföldön, Szingapúrban, Brazíliában és Tunéziában is keresnek önkénteseket a gyógyszer kipróbálására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top