Egészség

Mindent a hormonális fogamzásgátlásról

A hatékony hormonális fogamzásgátlók sora közel sem ér véget a tablettákkal, ma már akár injekció formájában is elérhetők. Érdemes-e tartani a hormonoktól?
A hormonális fogamzásgátlás Létezik hormonmentes fogamzásgátló?

Az ösztrogén és a progeszteron nevű női nemi hormonok együttesen irányítják a női nemi ciklust. A 28 napos ciklus során mindkettő szintje folyamatosan változik, és ez alakítja ki a peteérést, majd megtermékenyítés híján a menstruációt. Ha azonban kívülről nagyobb mennyiségben visszük be ezeket a hormonokat, azzal megakadályozhatjuk a peteérést és a megtermékenyülést – ezen az elven működik a hormonális fogamzásgátlás, amely mára a tudatos és korszerű családtervezés alappillérévé vált.
A mai modern készítmények biztonságosnak számítanak, mert nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű hatóanyagot, mint a kezdetben használt szerek. A biztonságosság ezeknél kiemelten fontos szempont, hiszen fiatal egészséges nők számára készülnek, és nem betegségeket kezelnek velük!

Mindent a hormonális fogamzásgátlásrólA fogamzásgátló tabletták típusai

Többféle típusú fogamzásgátló tabletta létezik, amelyek a hatóanyagokban, illetve a tablettákban lévő hatóanyag mennyiségében is különbözhetnek. A legegyszerűbb és legrégibb típusba az egyfázisú, más néven fix kombinációjú termékek tartoznak, amelyeknél a 21 tablettában nem változik az ösztrogén és a progesztogén mennyisége. A többfázisú vagy változó dózisú készítményeknél a tabletták bevételi sorrendje szigorúan meghatározott, ugyanis az egyes tabletták különböző mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. A bejuttatott hormonok mennyisége így jobban követi a normális hormonciklust, ezáltal nem okoz nagy megterhelést a szervezetnek, és kevesebb mellékhatás alakul ki. Az eddig említett típusok ösztrogén és progesztogén hormont is tartalmaztak. A csak progesztogént tartalmazó készítmények hatékonysága kisebb, és gyakoribb az áttöréses vérzés is, viszont ezek az anyatej összetételét nem befolyásolják, ezért szoptatás alatt is szedhetők.

Új adagolási módok

Hatékony fogamzásgátlás érhető el akkor is, ha a hormonok nem a gyomor-bél-csatornából szívódnak fel, hanem a bőrbe ültetett implantátumokból, esetleg a méhüregbe helyezett eszközökből vagy injekcióból. Ezekkel a módszerekkel kisebb gyógyszeradag is elegendő a megfelelő hatás kialakításához, biztosított az egyenletes hormonszint, illetve nem kell észben tartanunk, hogy mindennap bevegyük a gyógyszert. A progesztogéneket tartalmazó injekciós fogamzásgátlókat háromhavonta kell izomba vagy bőr alá beadni. Hátrányuk, hogy a beadásért orvoshoz kell menni, és viszonylag gyakran alakulnak ki mellékhatások is.

Az alkarba beültethető, csak progesztogént tartalmazó implantátumok általában három éven át biztosítanak egyenletes hormonszintet. Hátrányuk a szakmai hozzáértést és a steril körülményeket igénylő beültetés és a nehézkes eltávolítás. A méhen belül alkalmazott eszközök általában öt évig biztosítanak egyenletes, alacsony hormonszintet, amely elég a fogamzás gátlásához. A felhelyezés után a vérzés mennyisége jelentősen csökken, majd a második év után teljesen elmarad. Az eltávolítás után viszont hamar visszaáll a menstruáció és a termékenység.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség májusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Negyvenes kamaszok, avagy a kapuzárási pánik
  • Grillezés felsőfokon
  • Amit a melanomáról tudni kell
  • Pollenszezon allergia nélkül

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top