Egészség

Dr. Google-nak jobban hiszünk, mint a háziorvosunknak

A háziorvosuk helyett sokan inkább Dr. Google-hoz, vagyis az internethez fordulnak diagnózisért, "aki" pontos eredményt csak ritkán ad.

Dr. GoogleA világháló az ember jó barátja, megkockáztatnánk, az egyik legjobb barátja. Nincs olyan probléma, amire ne tudná a megoldást: megmutatja, hogyan vasald a férfiinget, hogyan kösd be a mosógépet, hogyan készítsd el a csülkös bablevest, de arra is tudja a választ, hogy mi bajod van, ha köldök fölött öt centivel szúr a hasad. Dr. Google mindent tud. Vagy legalábbis ezt hiszik nagyon sokan, és az internetes diagnózisra hagyatkoznak – gyakran tévesen.

Téves diagnózisok

A nők mintegy 25 százaléka a Google-t hívja segítségül, ha ki akarja deríteni, hogy mi baja van, írja az angol nyelvű hírportál, a Telegraph. Minden negyedik azonban rossz diagnózist állít fel, emiatt pedig rossz szerrel kezeli magát. Nem kéri ki sem háziorvosa, sem a gyógyszerésze véleményét. A legtöbb nő mellrákot diagnosztizál magának, a legtöbb téves diagnózis is e betegség kapcsán születik, de sokan állapítottak már meg maguknál asztmát, magas vérnyomást, cukorbetegséget, vagy éppen szexuális zavarokat – tévesen.

A nők többsége alvászavarok, fejfájás, depresszió vagy szorongás esetén konzultál Dr. Google-lal, de akkor is a világhálóra mennek fel először, ha olyan problémáik vannak, amiket nemhogy egy doktorral, de a családdal és a barátokkal se szívesen osztanak meg, szégyellik a problémát. Emiatt viszont sok esetben túl hosszú idő telik el, mire orvoshoz mennek. Húszból egy nő képes heteken, sőt éveken keresztül aggodalmaskodni egy tünet miatt, mire ráveszi magát, hogy felkeresse orvosát.

Dr. Google, az én barátom

Dr. GooglePersze nemcsak a nők ismerik az online diagnózis műfaját, a Nők Lapja Café egy férfiolvasója is a műfaj ismerője: „Én mint kőkemény hipochonder, gyakran keresgélek az interneten. Legutóbb például akkor gugliztam, amikor fenemód elkezdett zsibbadni a kezem, és nem tudtam aludni. Az online tanácsoknak köszönhetően most például nem eszem cukrot és nem iszom koffeines dolgokat, mellette sok B-vitamint csipegetek. De a neten derítettem ki, hogy valószínűleg sérvem lehet, amikor fájt a hasfalam” – meséli Attila (36), aki bevallja: nincs olyan tünet, amit ne észlelt volna magán, orvoshoz azonban nem szeret járni.

Háziorvos helyett szintén a neten keresztül kér tanácsot Anna (33) is, aki legutóbb a hátfájásból gyógyította ki magát online: „Egyre erősebb volt a fájdalom. Először azt hittem, a sok ülőmunka és a rossz tartás miatt van, ráadásul költözködtem is akkoriban, és sokat cipekedtem. A földön alvás és a masszázs nem segített, ráadásul elkezdett szúrni a tüdőm, amikor levegőt vettem. Később ez átterjedt a mellemre és a vállamra, végül már alig tudtam kiegyenesedni és aludni, mert minden pózban fájt a lélegzés. Egy internetes oldalon egy orvostól kértem tanácsot, szerinte a lapockám alatti ideggyulladás okozta a bajokat, a gyulladást pedig a túl sok ülés. Csak ezek után mentem el a háziorvosomhoz, aki felírta a gyulladáscsökkentőt” – írja.

A valós szakemberek szerint a net bőséges információkkal szolgál, s bár ezek enyhítik az emberben az aggódást, mindezt gyakran téves információkkal érik el, hisz maga a diagnózis vagy nem jó, vagy nem pontos. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a testi tüneteket komolyan kell venni. Nincs baj az online informálódással, de készpénznek venni nem szabad. 

A(z) “Te is Dr. Google-nél keresed a megoldást?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Szeretek a neten rákeresni, de az orvosokban jobban bízom

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top